Πωγωνοπλαστική: Αλλάζει το σχήμα του προσώπου!

Πολλές φορές η ατέλεια του προσώπου την οποία θέλουμε να διορθώσουμε  δεν είναι κάτι “απλό” όπως μία ρυτίδα ή μία αλλαγή στα χείλη. Το να αποκτήσει κανείς το σχήμα προσώπου που επιθυμεί αλλάζοντας το σχήμα του πηγουνιού του είναι μία πιο δύσκολη διαδικασία.

Γράφει ο Πλαστικός Χειρουργός Θεόδωρος Βουκίδης

Παράλληλα με την  ρινοπλαστική πολλές φορές καλούμεθα να έπιδιορθώσουμε κα το μέγεθος του πώγωνος, δεδομένου ότι τα δύο αυτά ανατομικά στοιχεία του προσώπου πρέπει να έχουν μία σχετική συμμετρία και αρμονία.

Ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν στο πηγούνι;

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι είτε η μεγέθυνση του πώγωνος είτε η σμίκρυνσή τουΗ μεγέθυνση του πώγωνος είναι μία απλούστερη επέμβαση και συνίσταται στην εμφύτευση κάποιου ενθέματος, έμπροσθεν του οστού της κάτω σιαγόνος. Η τομή προσπέλασης γίνεται υπό τοπική αναισθησία, μέσα από το στόμα, κάτωθεν του προσθίου κάτω χαλινού του χείλους και αφού αποκολληθούν όλοι οι μύες από την κάτω σιαγόνα, στην πρόσθια περιοχή, τοποθετείται το ένθεμα. Υπάρχει ένα μικρό ένθεμα- οίδημα για μερικές ημέρες αλλά το αποτέλεσμα είναι εμφανές αμέσως και ομολογουμένως συμβάλλει τα μέγιστα στην αρμονική προσωπομετρία και εμφάνιση.

Πλέον περίπλοκη θεωρείται η επέμβαση προς σμίκρυνση του πώγωνος, δεδομένου ότι πρέπει να γίνει  αφαίρεση τμήματος του προεξέχοντος οστού της κάτω σιαγόνος στο ύψος του πώγωνος, ή και ακόμη να γίνει μείωση τού μήκους και των δύο σκελών του οστού τής κάτω σιαγόνος στο ύψος των μασητήρων (περί την μεσότητα τού μήκους της).

Είναι μία επέμβαση που γίνεται υπό γενική αναισθησία,  υπάρχει μετεγχειρητικό οίδημα για αρκετές ημέρες και τα αισθητικά αποτελέσματα είναι εμφανή μετά τον πρώτο μήνα. Πιθανόν να χρειάζεται να γίνει και κάποια μείωση τού περίσσιου δέρματος, κάτω από τον πώγωνα.

Σχετικά άρθρα