Υπερθυρεοειδισμός: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;

Ο υπερθυρεοειδισμός σημαίνει ότι ο θυρεοειδής σας παράγει πολύ μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Ο θυρεοειδής σας είναι ένας αδένας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Ελέγχει το μεταβολισμό σας, πώς το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Επίσης, επηρεάζει την καρδιά, τους μυς σας, τα οστά, και τη χοληστερόλη.

Έχοντας πάρα πολλές θυρεοειδικές ορμόνες πολλές αλλαγές μπορεί να συμβούν στο σώμα σας. Μπορεί να χάσετε βάρος γρήγορα, να έχετε ταχυκαρδία, να ιδρώνετε πολύ, ή να αισθάνεστε νευρικοί και κυκλοθυμικοί. Ή μπορεί να μην  έχετε και καθόλου συμπτώματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο γιατρός  ανακαλύπτει τυχαία το πρόβλημα  κάνοντας εξετάσεις για κάποιον άλλο λόγο.

 Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί εύκολα να θεραπευτεί και να έχει ο ασθενής μια  υγιή ζωή. Χωρίς θεραπεία όμως, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα, προβλήματα των οστών, μιλάμε για μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται έξαρση του θυρεοειδούς.

Τι προκαλεί υπερθυρεοειδισμό;

Η Νόσος του Graves είναι αίτιο υπερθυρεοειδισμού. Στην Graves, η φυσική άμυνα του οργανισμού (ανοσοποιητικό) επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα. Ο θυρεοειδής αντεπιτίθεται παράγοντας υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Όπως πολλά προβλήματα του θυρεοειδούς, έτσι και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να είναι κληρονομικός. Μερικές φορές ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται από μικρά εξογκώματα στο θυρεοειδή που ονομάζονται θυρεοειδή οζίδια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μπορεί να αισθάνεστε νευρικοί, κυκλοθυμικοί, αδύναμοι, ή κουρασμένοι.

Τα χέρια σας μπορεί να τρέμουν, η καρδιά σας μπορεί να χτυπά γρήγορα, ή μπορεί να έχετε αναπνευστικά προβλήματα.

Μπορεί να είστε ζεστοί και ιδρωμένοι ή να έχετε ζεστό, κόκκινο δέρμα και έντονη φαγούρα.

Μπορεί να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά από ότι συνήθως.

Μπορεί τα μαλλιά  να πέφτουν και να είναι λεπτά και αδύναμα.

Μπορεί να χάσετε βάρος, ακόμη κι αν τρώτε το ίδιο ή περισσότερο από το συνηθισμένο.

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε τον γιατρό σας. Χωρίς θεραπεία, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, προβλήματα των οστών, και μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται έξαρση του θυρεοειδούς.

Πώς γίνεται η διάγνωση υπερθυρεοειδισμό;

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα σας εξετάσει. Στη συνέχεια, αυτός ή αυτή θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για να δει πόσες θυρεοειδικές ορμόνες παράγει το σώμα σας.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο γιατρός χορηγεί  χάπια που ονομάζονται βήτα-αναστολείς.  Ραδιενεργό ιώδιο και αντιθυρεοειδικά φάρμακα είναι οι θεραπείες που χρησιμοποιούν οι γιατροί πιο συχνά. Η καλύτερη θεραπεία για σας θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες, όπως η ηλικία σας. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερα από ένα είδος θεραπείας. Σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία διαρκεί για πολλά χρόνια.

 

Σχετικά άρθρα