Σιχαίνεσαι τη ντομάτα: 7 λόγοι να την αγαπήσεις

 

Η ντομάτα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά του καλοκαιριού καθώς σπάνια λείπει από το τραπέζι η αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα.

Όμως αποτελεί και ένα παρεξηγημένο λαχανικό γιατί συχνά ακούγεται ότι «κάνει κατακράτηση υγρών» ή ότι «παχαίνει γιατί έχει πολλά σάκχαρα» με αποτέλεσμα πολλοί να την αφαιρούν από τη διατροφή τους.

Ποια είναι όμως η αλήθεια για τις ιδιότητες και τη θρεπτική αξία της ντομάτας; Έτσι οι 7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να την εντάξουμε στη διατροφή μας είναι γιατί :

– Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ντομάτα περιέχει σημαντική ποσότητα από την αντιοξειδωτική βιταμίνη C η οποία ως γνωστόν έχει αντί-γηραντικές και αντί-καρκινικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

– Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης. Το κάλιο που υπάρχει σε υψηλή περιεκτικότητα στη ντομάτα βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού μέσω μηχανισμού ρύθμισης της ισορροπίας των υγρών που προκύπτουν από την κατανάλωση αλατιού. Έτσι αντίθετα από αυτό που ακούγεται δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών αλλά βοηθά στην αποβολή τους.

– Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Ειδικά η μαγειρεμένη ντομάτα περιέχει άφθονη ποσότητα της ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει βρεθεί ότι προστατεύει έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου και ιδιαίτερα του προστάτη. Επίσης υπάρχει συσχέτιση και με άλλες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του παγκρέατος και του πνεύμονα.

 

– Περιέχει βιταμίνη Α. Συγκεκριμένα υπάρχει σε μορφή β-καροτένιο το οποίο ως γνωστόν βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος , του ανοσοποιητικού συστήματος, των ιστών και της όρασης.

 

– Έχει χαμηλή θερμιδική αξία: Συγκεκριμένα μια μέτρια ντομάτα των 100γρ δίνει 18 θερμίδες. Έτσι μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους σε οποιαδήποτε μορφή είτε ωμη σε σαλάτες είτε σαν σάλτσα ντομάτας.

 

– Περιέχει φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του έντερου, στο κορεσμό, στη ρύθμιση το σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν από καρκίνο του έντερου. Τα 100γρ ντομάτας δίνουν 1.2γρ.φυτικών ινών.

 

– Μειώνει τη «κακή χοληστερόλη». Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που υπάρχει στη ψημένη ντομάτα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Έτσι είτε σαν σάλτσα ντομάτας είτε σαν πάστα η συχνή κατανάλωση της μπορεί να μας προστατέψει από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σχετικά άρθρα