Συγκίνησε η ηρωική Μαλάλα

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η έφηβη από το Πακιστάν που έγινε στόχος των Ταλιμπάν πέρσι επειδή προασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, έκανε έκκληση σήμερα στον ΟΗΕ υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης όλων των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να την καταβάλουν οι εξτρεμιστές που πυροβολούν αγόρια και κορίτσια για να τα εμποδίσουν να πάνε σχολείο.

“Είμαι εδώ για να μιλήσω για το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση”, είπε η 16χρονη Μαλάλα απευθυνόμενη στη Συνέλευση των Νέων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. “Ένα παιδί, ένας δάσκαλος και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”, τόνισε.

“Στις 9 Οκτωβρίου με πυροβόλησαν στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού και νόμισαν ότι οι σφαίρες θα με κάνουν να σιωπήσω, όμως απέτυχαν”, είπε αναφερόμενη στην επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, στην κοιλάδα Σαβάτ του βόρειου Πακιστάν. “Απ’ αυτήν τη σιωπή ξεπήδησαν χιλιάδες φωνές”, συνέχισε. “Σήμερα δεν είναι η ημέρα της Μαλάλα, είναι η ημέρα όλων των γυναικών, των αγοριών και των κοριτσιών που ύψωσαν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Δεν βρίσκομαι εδώ για να πάρω εκδίκηση από τους Ταλιμπάν αλλά (…) για να υπερασπιστώ το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση”, πρόσθεσε η νεαρή κοπέλα που σήμερα γιόρταζε τα γενέθλιά της.

Η Μαλάλα καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο στο οποίο περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα εκπαίδευσης. Ο Μπράουν την χαρακτήρισε “την πιο θαρραλέα νεαρή στον κόσμο” και της ευχήθηκε χρόνια πολλά ενώ ο Μπαν χαιρέτισε την “ηρωίδα” και τη συνεχάρη για το μήνυμα “ελπίδας και αξιοπρέπειας” που φέρνει στον κόσμο. “Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι τρομοκράτες είναι η εκπαίδευση των νέων”, εξήγησε.

Ο Μπαν υπενθύμισε ότι περισσότερα από 57 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν ούτε καν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα περισσότερα από αυτά είναι κορίτσια και τα μισά ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Πακιστάν και τη Νιγηρία, σημείωσε ότι “τα σχολεία πρέπει να γίνουν καταφύγια για όλα τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια”.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία της Μαλάλα μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ όπου νοσηλευόταν μέχρι τον Φεβρουάριο, αφού υποβλήθηκε σε εγχείριση στο κεφάλι. Η 16χρονη, που έχει γίνει το σύμβολο αντίστασης κατά των Ταλιμπάν, είναι υποψήφια φέτος για το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Μαλάλα παρέδωσε στον Μπαν μια πρόταση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και συγκέντρωσε περισσότερες από 3 εκατομμύρια υπογραφές με αίτημα να χρηματοδοτηθούν από τις 193 χώρες-μέλη του Οργανισμού εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα