Καταδικάστηκε ο Ρουμάνος υπουργός Μεταφορών

Ο υπουργός Μεταφορών της Ρουμανίας Ρέλου Φενετσίου υπέβαλε την παραίτησή του χθες, μετά την καταδίκη του σε πενταετή κάθειρξη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο Φενετσίου, που έχει τη δυνατότητα να εφεσιβάλει την απόφαση, είναι ο πρώτος υπουργός που κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται ενώ ασκεί ακόμη τα καθήκοντά του. Πέρσι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για χρηματισμό ο πρώην πρωθυπουργός Άντριαν Ναστάζε, ο οποίος έχει ήδη αποφυλακιστεί αφού εξέτισε σχεδόν τη μισή ποινή του.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα ανέλαβε προσωπικά το υπουργείο Μεταφορών μέχρι να διοριστεί ο διάδοχος του Φενετσίου. Η υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε ο Φενετσίου ανάγεται στην εποχή που ήταν επικεφαλής ενός ομίλου εταιρειών, μεταξύ 2002-5. Μαζί με άλλα δύο άτομα κατηγορήθηκε ότι πούλησε στη δημόσια επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πεπαλαιωμένους μετασχηματιστές, παρουσιάζοντάς τους ως καινούριους, με αποτέλεσμα το κράτος να υποστεί συνολικά ζημία 7,5 εκατομμυρίων λέι (περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ).

Εκτός του Φενετσίου, δικαίωμα για έφεση έχουν και οι εισαγγελείς που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα προσφύγουν κατά της απόφασης του δικαστηρίου, ζητώντας να επιβληθεί στον πρώην υπουργό μεγαλύτερη ποινή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα