«Θωρακίζουν» τις κυψέλες με ηλεκτροφόρα σύρματα

Ξεκινά στις 15 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε μελισσοκομικές και κτηνοτροφικές μονάδες περιοχών με παρουσία αρκούδων. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ φορείς υλοποίησης ορίζονται οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

“Η ενίσχυση, το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει το 80% ανά μελισσοκομική ή κτηνοτροφική μονάδα, θα δοθεί απολογιστικά, με μορφή επιδότησης κεφαλαίου. Το μέγιστο κόστος αγοράς και εγκατάστασης της ηλεκτροφόρου περίφραξης ανέρχεται σε 2.200 ευρώ το μισό στρέμμα”, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ”, η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή, “η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων και προσπαθειών χρόνων”.

‘Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι πιέσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ -σε συνδυασμό με εκείνες που ασκήθηκαν μέσω του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ και άλλων έργων LIFE στα οποία η οργάνωση μετείχε ως εταίρος- εκτιμάται ότι συνέβαλαν σημαντικά σε αυτή την εξέλιξη με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, ως δικαιούχοι κρίνονται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, μελισσοκόμοι ή κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων που διαμένουν ή μετακινούνται στις περιοχές παρέμβασης ενώ τα κριτήρια ένταξης διακρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας και κριτήρια επιλογής.

Οι υποψήφιοι αγρότες πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, οι εκμεταλλεύσεις τους (μελισσοσμήνη, αιγοπρόβατα και ποιμνιοστάσια) να κατέχονται νόμιμα και να είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και τα μελισσοσμήνη βρίσκονται ή μετακινούνται εντός των περιοχών παρέμβασης της δράσης.

Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν βάσει των εξής κριτηρίων επιλογής: έδρα της εκμετάλλευσης εντός των οικοτόπων της αρκούδας, ιδιότητα επαγγελματία αγρότη, αριθμός κυψελών ή αιγοπροβάτων και ιδιότητα δικαιούχου γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα