Γαλλία: Η παλαιότητα του δικτύου ένοχη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Σε ολονύκτιο αγώνα αποδύθηκαν τα σωστικά συνεργεία στον σιδηροδρομικό σταθμό της μικρής πόλης Μπρετινί- σιρ- Ορζ, η οποία που απέχει μόλις 32 χιλιόμετα από το Παρίσι, προκειμένου να απομακρύνουν τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας 3657μετά τον χθεσινό εκτροχιασμό της.

Οι προσπάθειες των διασωστών εστιάζονται ιδιαίτερα σε ένα από τα εκτροχιασμένα βαγόνια ανάμεσα στην αποβάθρα και τις γραμμές, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι κάτω από τα συντρίμμια του θα μπορούσαν να βρίσκονται εγκλωβισμένα και άλλα θύματα.

Οπως εξήγησε ο Νομάρχης της περιοχής Μισέλ Φιζό, ένας δυνατός γερανός αναμένεται να καταφθάσει από τη βόρειο Γαλλία μέσα στη μέρα. Το μηχάνμα αυτό θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την ανύψωση του βαγονιού από τη στέγη του σταθμού.

Για την ώρα πάντως, ο προσωρινός απολογισμός παραμένει στους 6 νεκρούς και 30 τραυματίες εκ των οποίων οι 11 σοβαρά.

Στις 12 το μεσημέρι οι Γάλλοι τίμησαν στις 12 το μεσημέρι τη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους με ενός λεπτού σιγή, που τηρήθηκε σε όλους τους συρμούς και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Το δυστύχημα αμαύρωσε την χθεσινή πρώτη μέρα της μεγάλης εξόδου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

“Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια ζωής των επιβατών και προς αυτήν την κατεύθυνση ενεργούμε” δήλωσε μέσα στο ο πρόεδρος Γκιγιόμ Πεπί, σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανήγγειλε και τα μέτρα για τις αποζημιώσεις των επιβατών, όπως και τις πρώτες εκτιμήσεις των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της εταιρείας SNCF για τα αίτια του εκτροχιασμού.

Το πρόβλημα εντοπίσθηκε στο σημείο μεταγωγής για την αλλαγή κατεύθυνσης των γραμμών που ευρίσκεται 200 μέτρα πριν τον σταθμό. Εκεί ένα μεταλλικό στοιχείο βάρους περίπου 10 κιλών που λειτουργεί ως άγκιστρον, αποδεσμεύθηκε και σφηνώθηκε στο κέντρο του συστήματος μεταγωγής με συνέπεια τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας.

Πεπαλαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το χθεσινό τραγικό ατύχημα επανέφερε στο προσκήνιο την πολεμική που έχει ξεσπάσει από πολλών ετών σχετικά με τη γήρανση του τοπικού δικτύου, των δρομολογίων δηλ. που ενώνουν τις πόλεις μεταξύ τους και τα οποία είναι γνωστά ως αμαξοστοιχίες “Intercities”, σε αντίθεση με τη σημασία που έχει δοθεί στα τρένα μεγάλης ταχύτης TGV.

Οι αμαξοστοιχείες “Intercities” έχουν πολύ πιό ελαφριά βαγόνια από αυτά των TGV.

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου των ταξιδιωτών σιδηροδρόμου (AVUC) Γουΐλι Κολέν κατήγγειλε σήμερα τις παραλείψεις στην ανανέωση του εξοπλισμού των σιδηροδρόμων : “Γνωρίσαμε τα πλοία σκουπιδοτενεκέδες, τώρα έχουμε τα τραίνα σκουπιδοτενεκέδες” είπε, κατηγορώντας τις ευκαριακές συνθέσεις συρμών με διαφορετικού είδους βαγόνια–όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην συγκεκριμένη αμαξοστοιχία 3657, στην οποία είχαν προστεθεί στα βαγόνια του “Intercity” και βαγόνια τύπου “Corail”, τα οποία ήταν από αυτά που εκτροχιάσθηκαν.

Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι ο σταθμός Μπρετινί-σιρ- Ορζ με τα χρόνια είχε μετατραπεί σε πολύ σημαντικό κόμβο, όπου διασταυρώνοντο γραμμές “Intercities”και TGV, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως αφετηρία για τα τρένα RΕR, που εξυπηρετούν την πρωτεύουσα με τα προάστια.

Υπάρχει ήδη μια μελέτη ύψους 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του κόμβου που όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Η ειρωνεία για τον πρόεδρο SNCF Γκιγιώμ Πεπί, είναι ότι ο ίδιος το 2011 είχε αναγνωρίσει “ως άρρωστη σιδηροδρομική γραμμή” την εν λόγω γραμμή γύρω από τον κόμβο της πόλης Μπερτινί-σιρ-Ορζ.

Επίσης μόλις πριν από 3 μέρες, ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερώ στην εξαγγελία του για τις μελλοντικές επενδύσεις στη Γαλλία, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και των τρένων της “καθημερινότητας”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα