Νέα πατέντα της Apple

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η Apple (“Hybrid Inertial and Touch Sensing Input Device“) περιγράφει μία υβριδική περιφερειακή συσκευή που διαθέτει ενσωματωμένους αισθητήρες αδράνειας και ένα εξωτερικό touchpad επιτρέποντας στον χρήστη ένα μεγάλο εύρος κίνησης και ελέγχου σε μία μόνο συσκευή.

Παραδοσιακά, ένα ποντίκι χρησιμοποιεί είτε έναν οπτικό αισθητήρα, trackball ή track wheel για τον έλεγχο του κέρσορα στην οθόνη. Το trackpad χρησιμοποιεί capacitive σήματα για την ανίχνευση του κέρσορα σε μια μικρή περιοχή ενώ άλλου τύπου συσκευές αξιοποιούν επιταχυνσιόμετρα και αισθητήρες αδράνειας για τον εντοπισμό της κίνησης. Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους έχει προφανώς τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της αλλά η Apple σημειώνει ότι είναι ανεπαρκείς για την ταυτόχρονη επίτευξη μεγάλων και μικρών κινήσεων.

Παρόλο που το software μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μικρύνει το κενό στο θέμα της ακρίβειας η πατέντα της Apple προσφέρει μια λύση στο hardware κομμάτι ενσωματώνοντας έναν αισθητήρα κίνησης για τις μεγάλες κινήσεις και touchpad για πιο ακριβή έλεγχο. Εγείρεται, ωστόσο, ένα ζήτημα διότι η συσκευή πρέπει να γνωρίζει πότε να χρησιμοποιήσει δεδομένα από τους αισθητήρες και πότε από το trackpad: στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η Apple εισάγει την έννοια των κατώτατων ορίων για να διαχειριστεί αυτό το θέμα και να αφήσει την ίδια την συσκευή να αποφασίσει έξυπνα ποιες από τις δύο μεθόδους θα χρησιμοποιήσει.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πατέντα αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν και πότε θα την υλοποιήσει η Apple.

ΠΗΓΗ: macuser.gr

Σχετικά άρθρα