Έρευνα κατά του Μόρσι

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε χθες ότι θα διεξαχθεί ποινική έρευνα κατά του εκτοπισθέντος προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι για παράνομες παρακολουθήσεις, υποκίνηση βίας και την πρόκληση βλάβης στην εγχώρια οικονομία.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία από τις 3 Ιουλίου, όταν ο στρατός τον απομάκρυνε από την εξουσία, ωστόσο δεν του έχουν ασκηθεί διώξεις για οποιοδήποτε αδίκημα. Προσφάτως, η Ουάσινγκτον έκανε έκκληση για απελευθέρωση του Μόρσι και να σταματήσουν οι αρχές τις συλλήψεις ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το γραφείο του εισαγγελέα δήλωσε ότι είχε λάβει καταγγελίες κατά του Μόρσι και 8 ακόμα ηγετικών στελεχών της Αδελφότητας. Στην ανακοίνωσή της, η εισαγγελία τονίζει πως ερευνά τις καταγγελίες προκειμένου να τεκμηριώσει έναν φάκελο δικογραφίας, που θα επιτρέψει την κλήτευση των κατηγορουμένων σε ανάκριση.

Όπως υποστηρίζει ο στρατός, η απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία αποτελεί μια δικαιολογημένη αντίδραση στις προσδοκίες των πολιτών, αφού εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του Αιγύπτιου προέδρου.

Καταγγελίες όπως αυτές εναντίον του Μόρσι, αποτελούν το πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή ποινικής διαδικασίας, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διώξεις, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Οι εισαγγελείς δεν αποκάλυψαν ποιος έκανε τις καταγγελίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα