Καταψηφίζει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο η ΔΗΜΑΡ

Την απόφαση να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πήρε η ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:

Η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ συζήτησαν το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Η κοινή συνεδρίαση αποφάσισε να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει την αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με επιτυχία με την τρόικα, ώστε να αποφύγει μέτρα που δεν έχουν άμεση σχέση με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Μέτρα που δεν προβλέπονται από την μνημονιακή δέσμευση τουλάχιστον με αυτή την επαχθή και βίαιη μορφή και αποτελούν οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα συμφωνηθέντα από προηγούμενη διαπραγμάτευση. Οι οριζόντιες απολύσεις, η υπέρβαση της κινητικότητας, η απουσία αξιολόγησης στο δημόσιο δεν συνιστούν μεταρρυθμιστικές πράξεις.

Όσον αφορά τα φορολογικά, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει την ανάγκη ενός συνολικού σχεδίου για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα όπως είχε δεσμευτεί και με την επιλογή της η τρικομματική κυβέρνηση αμέσως μετά τις περσινές εκλογές.

Αντί για αυτό βρισκόμαστε μπροστά σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις χωρίς να αντιμετωπίζεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η διαμόρφωση περιουσιολογίου και οι συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαπαλλαγής. Η ΔΗΜΑΡ επιφυλάσσεται στη συζήτηση κατ’άρθρον να ψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που είναι σε θετική κατεύθυνση.

Σχετικά άρθρα