Ολάντ: "Μεγάλη η πιθανότητα" το πτώμα στο Μαλί να ανήκει στον Βερντόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μία “πολύ μεγάλη πιθανότητα” το πτώμα που βρέθηκε στο βόρειο Μαλί να ανήκει στον Φιλίπ Βερντόν, τον επιχειρηματία ο οποίος είχε απαχθεί στη χώρα αυτή το 2011.

“Βρήκαμε ένα πτώμα πριν από δέκα ημέρες στο βόρειο Μαλί. Κάνουμε τα πάντα για να επιβεβαιώσουμε, αλίμονο, αν θα μπορούσε να είναι το πτώμα του Φιλίπ Βερντόν”, δήλωσε ο Ολάντ χαρακτηρίζοντας την πιθανότητα “πολύ μεγάλη”.

Ο Γάλλος ηγέτης, που διέταξε την αποστολή στρατευμάτων για να πολεμήσουν τους ισλαμιστές αντάρτες στο βόρειο Μαλί τον Ιανουάριο, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις από τον θάνατο του Βερντόν, αν αυτός επιβεβαιωθεί, ο οποίος ανακοινώθηκε τον Μάρτιο από παρακλάδι της αλ Κάιντα.

“Τίποτα δεν θα μείνει ατιμώρητο”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Βερντόν και ο επίσης Γάλλος όμηρος Σερζ Λαζαρεβίτς, απήχθησαν από ένοπλο σε ξενοδοχείο του Χομπόρι στο βορειοανατολικό Μαλί τον Νοέμβριο του 2011. Σύμφωνα με τις οικογένειές τους, ασχολούνταν με ένα ερευνητικό έργο σε ένα εργοστάσιο τσιμέντου.

Τον Μάρτιο, η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ –μία από τις τρεις οργανώσεις που μάχονταν οι γαλλικές και αφρικανικές δυνάμεις στο βόρειο Μαλί– ανακοίνωσε ότι ο 53χρονος Βερντόν εκτελέστηκε. Η γαλλική κυβέρνηση ουδέποτε επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Ο Βερντόν ήταν ένας από τους επτά Γάλλους που απήχθησαν στο Μαλί από το 2010, οι οποίοι εξακολουθούσαν να κρατούνται όμηροι από τότε που πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική επέμβαση.

Έκτοτε, δεν υπήρξε σημείο ζωής τους. Σε συνέντευξή του, κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης το σαββατοκύριακο, ο Ολάντ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση “κάνει τα πάντα” για να διασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα