Σερβία: Σχεδόν 7 στους 10 ζητούν ανασχηματισμό

Τα 2/3 των πολιτών στη Σερβία, ποσοστό 67% τάσσoνται υπέρ του ανασχηματισμού της κυβέρνησης σύμφωνα με δημοσκόπησης της εταιρίας “Faktor plus”.

To 31% των ερωτηθέντων είναι υπέρ του κυβερνητικού ανασχηματισμού, το 36% προτιμά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τις εκλογές και το 1/3 δεν είναι υπέρ των αλλαγών, σύμφωνα με την εφημερίδα “Πολίτικα” του Βελιγραδίου.

Στη λίστα των πολιτικών με τα χαμηλότερα ποσοστά δημοφιλίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι ο υπουργός Ενέργειας Μίλουτιν Μρκονιτς, ο υπουργός Παιδείας, Ζάρκο Ομπράντοβιτς και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μλάτζαν Ντίνκιτς.

Στην ερώτηση τι θα επιφέρει ενδεχόμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός, το 35% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα επέλθει αύξηση της αποτελεσματικότητας στην υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης, το 22% απαντά ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης, το ίδιο ποσοστό 22% εκτιμά δεν υπάρξει αλλαγή στην ποιότητα του έργου της κυβέρνησης και το 21% πιστεύει ότι οι αλλαγές θα είναι “διακοσμητικές”.

Στην ερώτηση “είστε υπέρ των πρόωρων εκλογών;” το 64% των ερωτηθέντων απάντησε ότι “η παρούσα κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων” το 46% ότι “ορισμένα κόμματα δεν αξίζουν να συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό” και το 30% απάντησε ότι δεν στηρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στην ερώτηση ποιός θα πρέπει να γίνει πρωθυπουργός, το 74% απάντησε ότι τον πρωθυπουργικό θώκο πρέπει να αναλάβει ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το 16% εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, το 48% την πορεία της χώρας προς την ΕΕ, το 42% τον αγώνα για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου και το 36% τη σταθεροποίηση του δηναρίου.

Σχετικά άρθρα