Ιταλία: Αυξάνονται οι άνεργοι αλλοδαποί

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των άνεργων αλλοδαπών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εργασίας, από το 2011 μέχρι σήμερα το ποσοστό των ανέργων με καταγωγή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 19,2% και κατά 25,4% εκείνο των αλλοδαπών που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.

Το υπουργείο εργασίας της Ρώμης ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά απολαβών ανάμεσα σε Ιταλούς και αλλοδαπούς εργαζόμενους, η οποία αγγίζει τα 336 ευρώ μηνιαία. Ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων απολαβών των Ιταλών πολιτών είναι 1.304 ευρώ, ενώ των ξένων πολιτών δεν ξεπερνά τα 973 ευρώ. Πέρυσι, το 34% των απασχολούμενων αλλοδαπών κάλυπτε θέσεις ανειδίκευτων εργαζομένων, ενώ μόνο το 5,9% είχε προσληφθεί σε θέσεις που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ειδική του έκθεση για την μετανάστευση, το υπουργείο Εργασίας της Ιταλίας ανέφερε ότι “το φαινόμενο της ανεργίας των αλλοδαπών πολιτών, κατά την μακρά φάση οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν αναμφίβολα άκρως ανησυχητικά

Σχετικά άρθρα