Σε πτώση η δημοτικότητα της πρόεδρου Ρούσεφ

Η δημοτικότητα της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ υφίσταται μεγάλη πτώση και οι ελπίδες για την επανεκλογή της έχουν μειωθεί μέσα σ’ έναν μήνα έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον των κακής ποιότητας δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και λόγω της γενικότερης δυσφορίας των πολιτών για τα θέματα που απασχολούν τη Βραζιλία, προκύπτει από σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε χθες.

Ο αριθμός των Βραζιλιάνων που επικροτούν τις επιδόσεις της κυβέρνησης κατρακύλησε στο 31,3% τον Ιούλιο, από 54,2% τον Ιούνιο. Ο αριθμός μάλιστα των όσων πιστεύουν ότι δεν έχει κάνει καλή δουλειά έχει εκτοξευθεί στο 29,5% από 9% τον προηγούμενο μήνα, προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας MDA Pesquisa.

Η δημοσκόπηση είναι η δεύτερη που δίνεται στη δημοσιότητα αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις. Η προηγούμενη έρευνα, της Datafolha, επεσήμαινε επίσης πως οι μυριάδες παράγοντες που προκάλεσαν τις διαδηλώσεις, από το υψηλό κόστος διαβίωσης ως την κακή ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και της εκπαίδευσης, έχουν εκμηδενίσει γρήγορα το πολιτικό κεφάλαιο της Ρουσέφ–η οποία ως νωρίτερα φέτος έχαιρε μεγάλης δημοτικότητας.

Σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση, την οποία είχε παραγγείλει η κοινοπραξία των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς CNT, η προσωπική δημοτικότητα της Ρουσέφ έχει πέσει στο 49,3% τον Ιούλιο από το 73,7% τον Ιούνιο.

Η σφυγμομέτρηση δείχνει πως το 84,3% των Βραζιλιάνων τάσσεται υπέρ των διαδηλώσεων, που έβγαλαν ένα εκατ. ανθρώπους στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Βραζιλίας.

Από τους 2.003 συμμετέχοντες στην έρευνα, το 33,4% δηλώνει πως θα συνεχίσει να ψηφίζει τη Ρουσέφ, η οποία αναμένεται να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή της στην προεδρία το ερχόμενο έτος.

Το 20,7% τάσσεται υπέρ της πρώην υποψηφίας για την προεδρία, οικολόγο Μαρίνα Σίλβα και το 15,2% δηλώνει πως θα ψηφίσει τον Αέσιου Νέβες, που αναμένεται να βάλει υποψηφιότητα με το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης PSDB. Ένα άλλο ποσοστό 7,4% δηλώνει πως θα ψηφίσει τον Εντουάρντου Κάμπους, κυβερνήτη της Πολιτείας Περναμπούκου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα