Έρευνα για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Η κυβερνητική επιτροπή που ερευνά τη μεγαλύτερη αγορά οπλικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια στη Νότια Αφρική σκοπεύει να καλέσει ως μάρτυρα τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Τάμπο Μπέκι.

Η συμφωνία του 1999 για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Αφρικής ήταν μικρή αρχικά, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε μια αγορά οπλικών συστημάτων αξίας 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στη χώρα ανέφεραν ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες δωροδόκησαν αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρυσοφόρα συμβόλαια.

Το 2011 ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα συγκρότησε την Επιτροπή Στρατιωτικών Προμηθειών για να ερευνήσει την υπόθεση, κυρίως επειδή στενοί του συνεργάτες κατηγορήθηκαν ότι επωφελήθηκαν από τις εξοπλιστικές συμφωνίες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρώην σύμβουλός του για οικονομικά θέματα Σάμπιρ Σαΐκ, ο οποίος καταδικάστηκε το 2005 για δωροληψία.

Η επιτροπή θα εξετάσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς αλλά και το αν ήταν ορθό να γίνει μια τόσο μεγάλη αγορά οπλικών συστημάτων σε μια εποχή που μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας ήταν βυθισμένο στη φτώχεια.

Οι ακροάσεις της επιτροπής θα ξεκινήσουν στις 5 Αυγούστου και προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου. Ο Μπέκι, που ήταν πρόεδρος για εννέα χρόνια (1999-2008) αναμένεται να καταθέσει στα τέλη Ιανουαρίου, όπως και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τρέβορ Μάνιουελ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα