Κλιματισμός: Εξοικονόμηση ενέργειας με αισθητήρες παρουσίας

Η εξοικονόμηση ενέργειας στον κλιματισμό είναι ίσως από τους πιο δύσκολους τομείς επένδυσης για επιχειρήσεις και ιδιώτες κυρίως λόγω τεχνολογικών περιορισμών, συμβολαίων υποστήριξης ή χρόνου παρέμβασης αν αυτό είναι εφικτό.

Ο έλεγχος του κλιματισμού με αισθητήρες παρουσίας είναι ίσως από τους μόνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας αν και φαίνεται δύσκολα υλοποιήσιμο λόγω διαφορετικών τεχνολογιών.

Η ENISTEC έχει κατά καιρούς λάβει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης αισθητήρων παρουσίας και σύντομα θα δώσουμε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και νέα εξειδικευμένα προϊόντα σε συνεργασία με τη Γερμανική EPV που αντιπροσωπεύουμε στη χώρα μας.

Γενικά για τον έλεγχο κλιματισμού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι αισθητήρες παρουσίας χωρίς αντιστάθμιση φωτός.

Έτσι τα μοντέλα PM/230V/5 ή 5T ή το PM/24V/5 MASTER (or 5T) μπορούν να προταθούν για γενική χρήση με χρονοκαθυστέρηση ~10min.

Χρήση και εγκατάσταση εξαρτώνται μερικώς από το σύστημα υπό διερεύνηση:

1. Υδρόψυκτα συστήματα

Σε αυτά μια κεντρική ψυκτική μονάδα, ψύχει νερό περίπου στους 4ο C, και κατόπιν αυτό το νερό δρομολογείται στην κτηριακή εγκατάσταση. Σε κάθε αίθουσα υπάρχουν fan-coils ο ανεμιστήρας των οποίων αναλαμβάνει να διοχετεύσει το ψυκτικό φορτίο στο χώρο. Η παροχή κρύου νερού ελέγχεται από μια ηλεκτροβάνα η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από ένα θερμοστάτη.

Επιλογή Αισθητήρα:

Μερικοί θερμοστάτες έχουν είσοδο ελέγχου η οποία μπορεί να ελεγχθεί ώστε να κλείνει ο κλιματισμός στο χώρο αν δεν υπάρχει παρουσία ή να ανεβαίνει η θερμοκρασία σε ένα επιθυμητό επίπεδο ( πχ από 21ο C σε 26ο C ). Συχνά προτιμότερη μέθοδος από την πλήρη διακοπή κλιματισμού.

Αν δεν υπάρχει τέτοια είσοδος/επιλογή τότε εύκολα ένας αισθητήρας παρουσίας μπορεί να κλείσει τον κλιματισμό.

2. Μικρά κεντρικά συστήματα

Μια μικρού φορτίου κεντρική μονάδα ψύχει τον αέρα και μια σειρά αγωγών με τη βοήθεια ανεμιστήρων διοχετεύει το ψυκτικό φορτίο στο χώρο. Οι ανεμιστήρες συνήθως ελέγχονται από τους χωρικούς θερμοστάτες και ανοίγουν ή κλείνουν αναλόγως.

Επιλογή Αισθητήρα:

Ένας αισθητήρας παρουσίας μπορεί εύκολα να κλείσει έναν ανεμιστήρα και κατ’ επέκταση τη διοχέτευση ψυκτικού φορτίου σε ένα χώρο.

Η επιλογή αυτή ουσιαστικά βοηθά στο να επιβαρύνεται λιγότερο ο συμπιεστής (compressor) της κεντρικής μονάδας. Η τελική όδευση του αέρα σε ένα χώρο γίνεται μέσα από περσίδες συνήθως στην ψευδοροφή. Υπάρχουν, αν και σπανιότερα, περιπτώσεις ενεργών περσίδων όπου και αυτές θα μπορούσαν να ελεγχθούν με τη χρήση αισθητήρα παρουσίας συνήθως σε συνδυασμό με το θερμοστάτη.

3. Πολύ-Διαιρούμενα συστήματα

Μια κεντρική μονάδα αναλαμβάνει τη διοχέτευση ψυκτικού υγρού σε επιμέρους εξατμιστικές μονάδες (evaporator units). Σε αυτήν την περίπτωση δεν μεταφέρεται ψυχρός αέρας, αλλά ουσιαστικά παράγεται στον κάθε χώρο ξεχωριστά.

Έτσι ένας αισθητήρας παρουσίας θα πρέπει να ελέγχει την κάθε επιμέρους μονάδα ξεχωριστά και ισχύουν οι γενικοί κανόνες της επόμενης παραγράφου για απλά διαιρούμενα συστήματα.

4. Απλά διαιρούμενα και οικιακά air-conditions

Αρκετά συνήθης εφαρμογή για αισθητήρες παρουσίας.

Η πρόκληση με αυτά τα συστήματα είναι ότι δε παρουσιάζουν όλα τα μοντέλα την ίδια συμπεριφορά αν κοπεί και επανέλθει η τροφοδοσία τους. Όταν κοπεί η τροφοδοσία και επανέλθει τότε έχουμε τις εξής περιπτώσεις:

• Μερικά μοντέλα air-condition θα επανέλθουν αυτόματα σε λειτουργία. Αυτά τα συστήματα είναι ιδανικά για χρήση με αισθητήρα παρουσίας.

• Άλλα θα επανέλθουν σε standby mode και πρέπει να ενεργοποιηθούν. Συνήθως δε συνίσταται η χρήση αισθητήρων εκτός αν μια τέτοια συμπεριφορά είναι αποδεκτή.

• Τέλος αυξάνονται τα μοντέλα air-condition στην αγορά που έχουν μια ξεχωριστή είσοδο ειδικά για έλεγχο με εξωτερικούς αισθητήρες ή άλλες συσκευές. Συχνά δε δίνεται η δυνατότητα είτε παύσης λειτουργίας, είτε αλλαγής θερμοκρασίας ανάλογα με το σήμα του αισθητήρα παρουσίας.

Σε γενικές γραμμές τα συστήματα κλιματισμού είναι από τις πιο ενεργοβόρες εφαρμογές στον κτιριακό τομέα και μια της οποίας το κόστος δύσκολα αντιμετωπίζεται. Ποια από τις παραπάνω περιπτώσεις ισχύει για το χώρο σας; Μήπως ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε τις επιλογές εξοικονόμησης που διαθέτετε;

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα