Αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από τη Βουλή

Έξω από τη Βουλή, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο, βρίσκονται έως αυτή την ώρα δήμαρχοι και δημοτικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο που θέτει σε διαθεσιμότητα δημοτικούς υπαλλήλους.

Δήμαρχοι και δημοτικοί υπάλληλοι ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος με προορισμό την πλατεία Συντάγματος, συνοδευόμενοι από δημοτικά αυτοκίνητα και μηχανές.

Η επιλογή της πλατείας ως τόπος συνάντησης υπήρξε συμβολική, όπως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημειώθηκε από παρισταμένους, αφού πριν από το 1909 εκεί συγκεντρώνονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν ήταν μόνιμοι και με κλαυθμούς παρακαλούσαν να τους επαναπροσλάβουν.

Στην ομιλία του, στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τόνισε ότι με τις βελτιώσεις που ανακοινώθηκαν δεν αλλάζει η ουσία του νομοσχεδίου και επισήμανε ότι η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής κρίνει ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις καθώς έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 102 του Συντάγματος, που αφορά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Και υπογράμμισε ότι η γνώμη της Επιτροπής είναι αυτή που θα βοηθήσει την ΚΕΔΕ να ασκήσει προσφυγές, σε περίπτωση που τελικά ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο.

Επισήμανε ότι και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας του β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε: “Όταν κάποιοι δείχνουν με το δάκτυλο τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες. Αν κάποιοι μιλάνε για προϋπολογισμούς, τότε γιατί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες από 52 δισ. τον Ιανουάριο αυξήθηκαν σε 56 δισ. τον Απρίλιο; Θα πρέπει να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Πως γίνεται να φταίμε εμείς, όταν δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή; Θα αποδοθούν ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο όταν έχουν πράξει αυτά που έχουν πράξει;

Σχετικά άρθρα