Δεινόσαυρος με τεράστια μύτη ανακαλύφθηκε στη Γιούτα

Ένα νέο είδος δεινοσαύρου ανακάλυψαν οι παλαιοντολόγοι στις ερήμους της Γιούτα. Το κτήνος, μήκους πέντε μέτρων, ανήκει στην οικογένεια του Τρικεράτοπα, με τη διαφορά ότι έχει τεράστια μύτη και ασυνήθιστα μακριά κέρατα.

Ο δεινόσαυρος, με επιστημονική ονομασία Nasutoceratops titusi, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2006 στην προστατευόμενη περιοχή Grand Staircase-Escalante Monument, που έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Μνημείο, στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο χρειάστηκαν πολλά χρόνια για την λεπτομερή μελέτη των απολιθωμάτων, τα οποία χρονολογούνται πριν 75 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ο Nasutoceratops titusi έζησε στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου.

Τα κέρατά του είναι τα μεγαλύτερα συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη της οικογένειας του Τρικεράτοπα και πετιούνται πάνω από τα μάτια του, κοφτερά σαν λεπίδες.

Με αυτό το παρουσιαστικό και δεδομένου ότι το βάρος του έφτανε τους 2,5 τόνους, ο Nasutoceratops titusi ήταν αρκετά τρομακτικός, αν και ως φυτοφάγος δεν πρέπει να ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τον εκφοβισμό των άλλων δεινοσαύρων.

Ο Nasutoceratops είναι μόνο ένας από τους πολλούς δεινοσαύρους που ανακαλύφθηκαν στη Βόρειο Αμερική.

Η έρημος στην οποία βρέθηκε αποτελούσε κάποτε μέρος της χαμένης ηπείρου Λαραμιδία, που κρύβει θησαυρούς απολιθωμάτων.

Άλλα δυο είδη δεινοσαύρων με κέρατα και ένα είδος χαδρόσαυρου βρέθηκαν κοντά στα απολιθώματα του Nasutoceratops, κάτι που σημαίνει ότι όλοι μαζί ζούσαν αρμονικά, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να ανταγωνιστούν για τροφή.

Πηγή:econews.gr

Σχετικά άρθρα