Πορτογαλία: Οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν συμφωνία «εθνικής σωτηρίας»

Οι τέσσερις μεγαλύτερες εργοδοτικές ομοσπονδίες της Πορτογαλίας και το δεύτερο σε δύναμη συνδικάτο της χώρας κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν γρήγορα στις διαπραγματεύσεις τους ώστε να καταλήξουν σε ένα “σύμφωνο εθνικής σωτηρίας”.

Οι εργοδοτικές ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τους τομείς της βιομηχανίας (CIP), του εμπορίου και των υπηρεσιών (CCP), του τουρισμού (CTP) και της γεωργίας (CAP) καθώς και το συνδικάτο UGT, “ζητούν να εξευρεθεί μια συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κοινωνικός διάλογος χρειάζεται αυτήν την εθνική δέσμευση, χωρίς την οποία η χώρα κινδυνεύει να μπει σε μια δύσκολη περίοδο, οικονομικά και κοινωνικά, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η Πορτογαλία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα” σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους στην οποία κάνουν έκκληση για μια “γρήγορη, συνεπή και ρεαλιστική συμφωνία”.

Εδώ και περίπου έναν μήνα οι εργοδοτικές ομοσπονδίες ζητούσαν από την κεντροδεξιά κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε κατ’ επιταγή της Τρόικας (ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ) είχε αποτύχει ενώ το UGT συμμετείχε στη γενική απεργία ενάντια στα νέα μέτρα.

Κατόπιν αιτήματος του συντηρητικού προέδρου Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας, που έχουν συνυπογράψει το μνημόνιο για τη χορήγηση δανείου στη χώρα, τον Μάιο του 2011, ξεκίνησαν την Κυριακή διαπραγματεύσεις με απώτερο στόχο την επίτευξη ενός “συμφώνου εθνικής σωτηρίας” ώστε να ξεπεραστεί η κρίση που απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση έχουν διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στη χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της.

Οι Σοσιαλιστές, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο με την δεξιά, επαναλαμβάνοντας όμως την άρνησή τους να στηρίξουν μια κυβέρνηση που δεν θα έχει αναδειχθεί από τις κάλπες.

Σχετικά άρθρα