Κύπρος: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα

Η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης έως το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου είναι ένας από τους πιο βασικούς στόχους των επαφών της τρόικας στη Λευκωσία για την αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου. Με την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης θα τεθούν χρονοδιαγράμματα για άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Καθοριστικής σημασίας για την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης είναι η ολοκλήρωση της αποτίμησης του ενεργητικού της από την KPMG. Στελέχη του οίκου θα συναντηθούν σήμερα με τεχνοκράτες της τρόικας και μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει ενδιάμεση έκθεση.

Εξάλλου, σήμερα ομάδα τεχνοκρατών της τρόικας θα έχουν διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα για θέματα, όπως τα δημοσιονομικά, οι μακροοικονομικές εξελίξεις, η πλήρης υλοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες, κά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η σμίκρυνση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους σε ότι αφορά τα διαρθρωτικά ζητήματα, ενώ στα δημοσιονομικά οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με την ηγεσία της τρόικας παρουσιάστηκε από κυπριακής πλευράς η κατάσταση στα δημοσιονομικά και αναλύθηκαν τα μεγάλα διαρθρωτικά μέτρα που ξεκίνησαν και έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ο εκπρόσωπος, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, διέψευσε ότι συζητήθηκε θέμα κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το τελικό ποσοστό του “κουρέματος

Σχετικά άρθρα