Έκκληση Κέρι για την Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα όλο τον κόσμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της διογκούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, κατά την επίσκεψή του σε έναν προσφυγικό καταυλισμό Σύρων στην Ιορδανία.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του ζήτησε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν περισσότερους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός τους αντί να αφήνουν τους γείτονες της Συρίας να σηκώνουν όλο το βάρος.

“Στο παρελθόν η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορά της για τους Σύρους που θέλουν να ζητήσουν άσυλο ενώ την ίδια ώρα επικέντρωνε τους πόρους της στο να ελέγξει την παράνομη είσοδο στα δικά της εξωτερικά σύνορα”, είπε ο Γκουτέρες, μιλώντας στους υπουργούς Δικαιοσύνης της ΕΕ που συναντήθηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πόσο μεγάλο είναι το κοινωνικό και οικονομικό βάρος που σηκώνουν οι γείτονες της Συρίας λόγω της εξόδου 1,8 εκατομμυρίου Σύρων από τη χώρα τους. “Νομίζω ότι είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι επειδή ο κόσμος δεν παρεμβαίνει για να τους βοηθήσει”, είπε μετά την περιοδεία του στον καταυλισμό Ζαρτάρι, όπου φιλοξενούνται 160.000 άνθρωποι.

Το Ζαρτάρι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός παγκοσμίως. Ο Κέρι έγινε δεκτός από τους Σύρους με μια διαδήλωση, με αίτημα την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στη Συρία. “Πού είναι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων”, φώναζαν οι περίπου 200 συγκεντρωμένοι. “Πού είναι τα όπλα για τους επαναστατημένους; Πεθαίνουμε μέσα στη σιωπή σας”.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία περίπου 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Από αυτούς, τα 4,2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί μέσα στην ίδια τη χώρα τους αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Ο Γκουτέρες είπε ότι μόνο 40.000 Σύροι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση – τα δύο τρίτα από αυτούς στη Γερμανία και τη Σουηδία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα