Εξαφανίστηκε ο ατμός πάνω από τον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα

Δεν υπάρχει πλέον ορατός ατμός πάνω από τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρία.

Χθες όλη την ημέρα, ατμός, η ακριβής προέλευση του οποίου παραμένει άγνωστη, έβγαινε από ψηλό σημείο του κτιρίου στο οποίο βρίσκεται ο αντιδραστήρας 3, ο πιο κατεστραμμένος από τους έξι του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐιτσι, σύμφωνα με πληροφορίες και εικόνες που δημοσιοποίησε η Tepco.

Σήμερα το πρωί αντίθετα, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από κάμερα στις 07.55′ τοπική ώρα (01.55′ ώρα Ελλάδος) δεν υπήρχε τίποτε, εξήγησε η εταιρία σε ανακοίνωσή της.

Χθες παρά τη διαφυγή του ατμού η οποία, όπως δηλώνει η εταιρία, μπορεί να οφειλόταν στην εξάτμιση νερού της βροχής (ακόμη κι αν η θερμοκρασία των εγκαταστάσεων υποτίθεται δεν ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου) δεν παρατηρήθηκε καμιά αύξηση της ραδιενέργειας, μόνο μια κάποια ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας της δεξαμενής του αντιδραστήρα.

Η Tepco συνεπώς απέκλεισε γρήγορα την υπόθεση μιας επανάληψης επικίνδυνης αντίδρασης στον αντιδραστήρα, στον οποίο το πυρηνικό καύσιμο έλιωσε ελλείψει ψύξης κατά το πυρηνικό δυστύχημα που προκάλεσε το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.

Δεν ήταν ωστόσο η πρώτη φορά χθες που καπνός έβγαινε από το κτίριο το οποίο στεγάζει τον αντιδραστήρα 3, παραδέχτηκε εκπρόσωπος της Tepco, παρόλο που η εταιρία ομολόγησε ότι δεν το είχε αναφέρει παλαιότερα.

Το συμβάν αυτό υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα επισφαλής στο πυρηνικό εργοστάσιο, ακόμη κι αν θεωρείται ελεγχόμενη από τον Δεκέμβριο του 2011 όταν οι αρχές αποφάσισαν οι έξι αντιδραστήρες να τεθούν σε κατάσταση “εν ψυχρώ διακοπής”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα