Συνεχίζονται οι επαφές για το κυπριακό μνημόνιο

Από τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν σε κρίσιμα θέματα, τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο η αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του κυπριακού μνημονίου θα είναι θετική.

Το υπουργείο Εργασίας έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανεργίας, των περικοπών στις κυπριακές αερογραμμές και στα ζητήματα που αφορούν τα ταμεία προνοίας. Από το πρωί πραγματοποιείται κρίσιμη σύσκεψη με την τρόικα για όλα αυτά και κυρίως για την επιδοματική πολιτική. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Το υπουργείο Παιδείας θεωρείται από την τρόικα το πιο προβληματικό λόγω των μισθών και των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών.

Στο μεταξύ, πρόταση για εκτεταμένη συρρίκνωση των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων υπέβαλαν στην τρόικα η ηγεσία του Συνεργατισμού και η Κεντρική Τράπεζα. Η πρόταση προβλέπει να περιοριστούν σε 18 τα συνεργατικά ιδρύματα από τα 93 που λειτουργούν σήμερα. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι από την 1η Αυγούστου, όπως προβλέπει το μνημόνιο, την εποπτεία του Συνεργατισμού αναλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα.

Σχετικά άρθρα