Βροχή τα λάθη με τους τόκους στις δηλώσεις

Αντιμέτωποι με νέα ταλαιπωρία βρίσκονται οι φορολογούμενοι λόγω των εκτεταμένων λαθών που έχουν εντοπισθεί στα στοιχεία των τόκων των καταθέσεων που έχει αναρτήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο Taxisnet η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Κάποιες τράπεζες δεν ακολούθησαν εξαρχής τις υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με αποτέλεσμα να εισαχθούν στο σύστημα λάθος δεδομένα, τα οποία δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθούν για την ακρίβειά τους.

Τα λάθος στοιχεία των τόκων εγκυμονούν μάλιστα τον κίνδυνο πρόσθετων επιβαρύνσεων για όσους φορολογούμενους εμπιστευθούν τα αναγραφόμενα στο ηλεκτρονικό Ε1 και δεν τα επαληθεύσουν με τις βεβαιώσεις που έχουν λάβει από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Στο διάστημα 21 Ιουνίου-19 Ιουλίου μεταφορτώθηκαν στο Taxinet περίπου 25.000.000 εγγραφές με στοιχεία τόκων καταθέσεων από 40 περίπου τράπεζες. Από την αρχή διαπιστώθηκαν προβλήματα στη διαδικασία, καθώς οι τράπεζες κοινοποιούσαν στο Υπουργείο Οικονομικών στοιχεία διαφορετική μορφής και περιεχομένου από αυτά που είχε ζητήσει η γενική Γραμματεία πληροφοριακών Συστημάτων.

Επιπλέον, είναι ενδεικτικό ότι 10% των στοιχείων όπου έστειλαν οι τράπεζες στην ΓΓΠΣ, δηλαδή 2.500.000 εγγραφές, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα καθώς πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί δεν συνοδεύονται από το ΑΦΜ του καταθέτη.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα