Οι παραδόσεις που συνοδεύουν τα βασιλικά μωρά

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να έρθει στον κόσμο το νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας, καθώς η πριγκίπισσα Κέιτ μεταφέρθηκε στο μαιευτήριο St Mary’s στο Λονδίνο. Με αφορμή την άφιξη του βασιλικού μωρού ιδού ορισμένες παραδόσεις που τηρούνται ευλαβικά στο παλάτι με την γέννηση κάθε νέου μέλους.

Γέννα στο παλάτι ή στο μαιευτήριο;

Μερικές δεκαετίες πριν το βασιλικό έθιμο ήθελε τις εγκυμονούσες να γεννούν στο σπίτι και όχι σε κάποιο μαιευτήριο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γέννησε τους γιους της Κάρολο, Άντριου και Έντουαρντ στο σπίτι της οικογένειάς της στην οδό Μπράιτον 17 στο Λονδίνο. Μόνο η κόρη της η πριγκίπισσα Άννα γεννήθηκε στο Clarence House, σε βασιλική ιδιοκτησία.

Αυτό άλλαξε από τη δεκαετία του ’80, όταν ο Ουίλιαμ και ο Χάρι γεννήθηκαν και οι δυο στο μαιευτήριο St Mary’s στο Λονδίνο.

Μπαμπάδες στην αίθουσα τοκετού

Ο Ουίλιαμ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να βρίσκεται στο πλευρό της Κέιτ την ώρα του τοκετού, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. “Είμαι τόσο ευγνώμων που ήμουν δίπλα στην Νταϊάνα όλη την ώρα μέχρι το τέλος. Πραγματικά ένιωσα ότι μοιράζομαι βαθιά την όλη διαδικασία της γέννησης είχε γράψει λίγο μετά τη γέννηση του πρώτου του γιου ο Κάρολος σε επιστολή του προς τη νονά του.

Τα πράγματα, βέβαια, ήταν πολύ διαφορετικά όταν ο Κάρολος γεννήθηκε. Όταν η βασίλισσα γεννούσε, ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος έπαιζε σκουός στο παλάτι, όχι από αδιαφορία, αλλά για να διώξει το άγχος του, δηλώνει ο βιογράφος του Κάρολου, Τζόναθαν Ντίμπλει.

Η βασιλική εκπαίδευση

Όσον αφορά την εκπαίδευση των βασιλικών παιδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γινόταν ιδιωτικά στο παλάτι. Η βασίλισσα είχε διδαχθεί από τον πατέρα της, καθηγητές και γκουβερνάντες.

Ο Κάρολος ήταν ο πρώτος που έλαβε εκπαίδευση εκτός παλατιού, γεγονός που ακολούθησαν και οι γιοι του.

Πόσα ονόματα;

Εκτός από το φύλο του μωρού, τα μεγαλύτερα στοιχήματα παίζονται και για το όνομα. Οι περισσότεροι βασιλιάδες έχουν τρία με τέσσερα πρώτα ονόματα για να τιμήσουν προηγούμενους μονάρχες ή συγγενείς.

Ολόκληρο το όνομα της βασίλισσας Ελισάβετ είναι Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη παίρνοντας τα ονόματα της μητέρα της, της γιαγιά της και της προγιαγιάς της. Ολόκληρο το όνομα του Ουίλιαμ είναι Ουίλιαμ Άρθουρ Φίλιπ Λούις.

Όταν μάλιστα γεννήθηκε ο Ουίλιαμ χρειάστηκε μία εβδομάδα για να ανακοινωθεί από το παλάτι το όνομά του.Τα πιο πιθανά ονόματα που ακούγονται για το νέο βασιλικό μέλος είναι Αλεξάνδρα, Σαρλότ και Ελισάβετ αν είναι κορίτσι και Γεώργιος αν είναι αγόρι.Ο νόμος πάντως έχει αλλάξει κι έτσι εάν το μωρό είναι γένους θηλυκού η σειρά στη διαδοχή δεν θα αλλάξει και ο θρόνος ίσως κάποια στιγμή να γίνει δικός της.

Βάπτιση

Τα βασιλικά μωρά συνήθως βαπτίζονται επίσημα αρκέτες ημέρες ή εβδομάδες μετά τη γέννησή τους και υπάρχουν διάφορες επιλογές για τον τόπο της βάφτισης.

Για παράδειγμα η βασίλισσα Ελισάβετ βαπτίστηκε στο ιδιωτικό εκκλησάκι στο παλάτι του Μπάκινχαμ, ενώ τόσο η Ουίλιαμ όσο και ο Κάρολος βαπτίστηκαν στην αίθουσα μουσικής του παλατιού.

Η είδηση της γέννησης

Η μεταφορά του πιστοποιητικού γέννησης από το μαιευτήριο στο παλάτι θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά και το “ταξίδι

Σχετικά άρθρα