Είμαι έγκυος; Τα πρώτα σημάδια της κύησης

13 Ιουλίου 2013


 

 

 

Μερικές γυναίκες είναι πολύ ευαίσθητες στις αλλαγές του σώματος τους και αντιλαμβάνονται σημάδια εγκυμοσύνης την πρώτη εβδομάδα της σύλληψης. Άλλες δεν παρατηρούν πρώιμα σημάδια και η πρώτη τους ένδειξη μπορεί να είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Όποτε και αν υποψιαστείτε ότι μπορεί να είστε έγκυος, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι γρήγορα και εύκολα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης της περιόδου σας.

 

Πρώιμα σημάδια

 

Μία περίπου εβδομάδα μετά τη σύλληψη, το έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ελαφριά αιμορραγία ή μερικές κηλίδες αίματος. Μερικές γυναίκες το ερμηνεύουν ως ελαφριά περίοδο και δεν υποψιάζονται εγκυμοσύνη. Μπορεί να έχετε ήπιες κράμπες στην κοιλιά λόγω της μετακίνησης του εμβρύου. Δυνατές κράμπες μπορεί να καταδεικνύουν εξωμήτρια κύηση.

 

Ακόμη και μία με δύο εβδομάδες μετά την σύλληψη μπορεί να παρατηρήσετε μία αλλαγή στο στήθος σας. Μπορεί τα στήθη να είναι ευαίσθητα στο άγγιγμα, να πονούν, να έχουν κνησμό, να αλλάξουν σχήμα ή να πρηστούν και να μην χωρούν στο σουτιέν. Τα σημάδια αυτά μοιάζουν με εκείνα που έχουν μερικές γυναίκες πριν από την περίοδο, αλλά συνήθως είναι πολύ πιο έντονα.

 

Για πολλές γυναίκες, η καθυστέρηση της περιόδου είναι η πρώτη ένδειξη για εγκυμοσύνη. Κατά την εμφύτευση το εμβρύου στην επίστρωση της μήτρας παράγονται ορμόνες που εμποδίζουν τη ρήξη της επίστρωσης αυτής. Όμως, οι γυναίκες με άτακτη περίοδο μπορεί να μην υποψιαστούν εγκυμοσύνη επί εβδομάδες ίσως και μήνες.

 

Η κόπωση και η ασυγκινησία είναι συνήθεις στην αρχή της εγκυμοσύνης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνουρία, ναυτία και εμμέτους, λαχάνιασμα, δυσκοιλιότητα και πόνο στη μέση.

 

Τεστ κυήσεως

 

 Αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, μπορείτε να κάνετε ένα από τα πολλά τεστ που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Τα τεστ χρησιμοποιούν χημικά που ανιχνεύουν την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη στα ούρα. Η ορμόνη αυτή παράγεται με την εμφύτευση του εμβρύου και εμφανίζεται στα ούρα σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Το τεστ κυήσεως μπορεί να γίνει από την πρώτη μέρα της καθυστέρηση. Αν το τεστ είναι θετικό, τότε είστε σχεδόν σίγουρα έγκυος. Όμως μπορεί να έχετε θετικό τεστ με μία πρώιμη αποβολή γιατί η γοναδοτροπίνη παραμένει στα ούρα μερικές εβδομάδες. Αν ανησυχείτε, ζητήστε ιατρική συμβουλή. Ένα αρνητικό τεστ είναι λιγότερο αξιόπιστο. Αν το κάνετε πολύ νωρίς, μπορεί να είστε έγκυος αλλά να μην κυκλοφορεί αρκετή γοναδοτροπίνη στον οργανισμό σας για να δώσει θετικό αποτέλεσμα. Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως είστε έγκυος παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, περιμένετε μία εβδομάδα και ξαναδοκιμάστε ή επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

Πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, μπορείτε να υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Η εγκυμοσύνη υπολογίζεται σε 40 εβδομάδες από την τελευταία περίοδο. Παρόλο που φαίνεται περίεργο να υπολογίζεται και η περίοδος πριν από την ωορρηξία, αυτό γίνεται για να τυποποιηθεί η διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ημέρα της ωορρηξίας διαφέρει στις γυναίκες και οι περισσότερες θυμούνται την ημερομηνία της περιόδου. Η πιθανή ημερομηνία τοκετού μπορεί να αλλάξει μετά το πρώτο υπερηχογράφημα, όταν μετριέται το μωρό με ακρίβεια. Μερικές φορές μετριέται το επίπεδο της γοναδοτροπίνης στο αίμα. Για παράδειγμα αν κάνετε θεραπεία γονιμότητας, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα της πριν να έχετε καθυστέρηση. Αυτό θα το συζητήσετε με τους γιατρούς σας.

 

 

Βιβλίο "Η Εγκυμοσύνη μου", Dr Virginia Beckett, Εκδόσεις Διόπτρα


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΑΝΝΑ***** ****
11:25 Τετάρτη 25/02/2015
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΔΙΑΘΕΤΗΣΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 231 ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΥΚΛΟ 28 ΗΜΕΡΩΝΧΘΕΣ4Η ΜΕΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣΕΚΑΝΑ ΤΕΣΤ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ Κ ΒΓΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ 10Η ΕΒΔΟΜΑΔΑΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΜΟΥΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΔΕΣΠ***** ****
21:53 Δευτέρα 15/09/2014
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΩΡΑΚΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΗΡΘΕ ΣΤΙΣ 29 ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΤΙΣ 69ΑΠΟ ΤΙΣ 69 ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΡΩΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΟ ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 24 ΜΕΡΕΣΟΠΟΤΕ ΟΙ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ 11139ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΠΟΝΑΚΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗ ΚΟΙΛΙΑΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ Η ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΑΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΩΡΙΣ
stam***** ****
14:04 Κυριακή 11/05/2014
καλημερα ειμαι 21 χρμε το συντροφο μ εχουμε ελευθερες σχεσειςτελευταια περιοδο ειχα 63μολις μ τελειωσε εδωσα αιμα γτ ειμαι αιμοδοτριαδν ξερω αν παιζει κανενα ρολο αυτογια απριλιο δν ειδα καθολου περιοδοκ χθες 105 ειχα πονους περιοδου κ ειδα ελαχιστο ροζ αιμα στο σκουπισμα και μετα τπτσημερα καταγραφω 38 μερες καθυστερησηςο κυκλος μ κυμαινεται απο 28 μεχρι 32 μερεςεχω κανει δυο τεστ κ βγηκαν αρνητικανα κανω χοριακη η αδικος κοπος σας ευχαρηστω εκ των προτερων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ