Η ιδανική διατροφή για γονιμότητα

Μια διατροφή πλούσια σε φολικό (ή φυλλικό) οξύ μπορεί να προστατεύει τους άνδρες από την παραγωγή μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ. Η βιταμίνη αυτή, που προστατεύει επίσης τα έμβρυα από την ανάπτυξη γενετικών ανωμαλιών, υπάρχει στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φρούτα, στα όσπρια και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Ηuman Reproduction», ποσοστό έως 4% των σπερματοζωαρίων που παράγουν υγιείς άνδρες μπορεί να έχουν λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων. Η διαταραχή αυτή αποκαλείται ανευπλοειδία και σχετίζεται με δυσκολίες στη σύλληψη, αποβολές και με γέννηση παιδιών με γενετικές ασθένειες, όπως τα σύνδρομα Ντάουν, Τέρνερ και Κλίνεφελτερ. Εντούτοις δεν είναι γνωστό γιατί μεταλλάσσονται ορισμένα από τα σπερματοζωάρια των ανδρών.

Οι ερευνητές του Μπέρκλεϊ ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 89 υγιείς, μη καπνιστές εθελοντές, και στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια διατροφής, από τα οποία και πήραν πληροφορίες για την πρόσληψη ψευδαργύρου, φολικού οξέος, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και βήτα- καρωτίνης. Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες που κατανάλωναν το περισσότερο φολικό οξύ σε καθημερινή βάση, είχαν 20% έως 30% χαμηλότερα επίπεδα ανευπλοειδίας σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο.
Οι άντρες που κατανάλωναν πολύ φολικό οξύ προσελάμβαναν από την διατροφή τους ποσότητα 722 έως 1.150 μικρογραμμαρίων- είναι σχεδόν διπλάσια έως τριπλάσια από την καθημερινώς συνιστώμενη για καλή υγεία, που είναι 400 mcg. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο δρ Άλαν Πέισι, ειδικός στην ανδρική αναπαραγωγή από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, τόνισε ότι ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Και αυτό, είπε, αποτελεί ακόμη έναν λόγο για τον οποίο τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά δύο μεγάλες σαλάτες και τρία φρούτα ο καθένας- και, βεβαίως, να πίνουν αλκοόλ με μέτρο (1-2 ποτηράκια το πολύ την ημέρα) και να αποφεύγουν το κάπνισμα.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Σχετικά άρθρα