Ήλιος και μελάνωμα στο βολβό του ματιού. Τι να προσέχετε

Για την Τζόαν (42 ετών) ανακάλυψε τυχαία ένα μελάνωμα στο βολβό του ματιού μέσα από μια απλή οφθαλμολογική εξέταση. Ας δούμε την ιστορία της όπως η ίδια την περιγράφει στην εφημερίδα Daily Mail. 

Η Τζόαν Χιλλ, 42 ετών, διαμένει στο Λονδίνο. Αθλείται καθημερινά και προσέχει τη διατροφή της. Μια απλή επίσκεψη στο κατάστημα οπτικών ήταν αρκετή για να της αλλάξει τη ζωή. “Είχα επισκεφθεί το κατάστημα οπτικών της γειτονιάς μου γιατί κουραζόμουν συχνά μετά από την πολύωρη ανάγνωση. Ο οπτικός είδε μια μικρή περίεργη σκιά στο λευκό μέρος του βολβού και μου πρότεινε να επισκεφθώ τον οφθαλμίατρο μου για ένα τσεκάπ. Η διάγνωση βγήκε εκείνη την ημέρα και με έκανε να πέσω από τα σύννεφα. Η σκιά που είδε ο οπτικός ήταν καρκινικός όγκος. Δεν περίμενα ποτέ να πάσχω από μελάνωμα στο βολβό του ματιού. Μου αρέσει ο ήλιος και η ηλιοθεραπεία κατά την διάρκεια των διακοπών μου”, αναφέρει με μεγάλη έκπληξη στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Daily Mail”, στη Μεγάλη Βρετανία.

Κακοήθη καρκινικά κύτταρα στο βολβό. Ποια είναι τα αίτια; Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;  

Οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι πιθανό να εμφανιστούν ακόμα και κακοήθη καρκινικά κύτταρα στο βολβό του ματιού, εξαιτίας της παρατεταμένης ηλιοθεραπείας. Ο καρκίνος στο βολβό του ματιού υπό μορφή μελανώματος, εμφανίζεται συνήθως στα άτομα με ανοιχτόχρωμα και κοκκινωπά χαρακτηριστικά. Αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείονται τα άτομα με σκούρα χρώματα.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση; 

Ο όγκος αφαιρείται χειρουργικά, με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού ραδιοενεργούς μεταλλικού δίσκου, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά ακτινοθεραπειών. Είναι σημαντικό να κινηθούμε γρήγορα αμέσως μετά τη διάγνωση, καθώς είναι πολύ πιθανή η μετάσταση στο οπτικό νεύρο.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση και σε αυτή την περίπτωση. Η τακτική χρήση γυαλιών ηλίου με έντονα σκούρους φακούς μπορεί να γλιτώσει τα μάτια μας από τις ανεπιθύμητες περιπέτειες της υγείας μας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ώρα που επιλέγουμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο, καθώς πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση τις μεσημεριανές ώρες με έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

«Μια μικρή γραμμή από την τομή στο λευκό του ματιού μου είναι το μόνο που μου έχει μείνει από τη χειρουργική επέμβαση. Δε με νοιάζει, όμως, καθόλου, καθώς είναι το ελάχιστο, σε σχέση με ό,τι θα μπορούσα να έχω πάθει, αν δεν ενεργούσα άμεσα”. Τώρα θέλει άλλους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της φροντίδας των ματιών τους. «Ακόμα δεν χρειάζομαι γυαλιά, αν και η ειρωνεία της ζωής είναι ότι όλα ξεκίνησαν με μια απλή επίσκεψη στον οπτικό μου».

Σχετικά άρθρα