Τέστ: Πόση αυτοεκτίμηση έχετε;

23 Ιουλίου 2013

Η φράση που είναι γνωστή σε όλους μας, “η επιτυχία τού θόλωσε το νου”, μας δείχνει ότι σε περιόδους που τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ένα άτομο μπορεί να μεταμορφωθεί εντελώς, έτσι που ούτε οι δικοί του να μην τον αναγνωρίζουν.
Ξέρουμε ακόμα ότι μπορεί η αυτοεκτίμηση κάποιου να είναι πολύ καλή σ’ ένα τομέα , και σε κάποιον άλλο όχι. Κάποιος με μέτρια αυτοεκτίμηση, στο σύνολό της, μπορεί σε κάποια συκεκριμένη δραστηριότητα να έχει χαρακτηριστικά ατόμου με καλή αυτοεκτίμηση. Οι αντιδράσεις, λοιπόν, του ανθρώπου είναι διαφορετικές ανάλογα με κάθε ξεχωριστή δραστηριότητα.
Οι διαφορές που αναφέραμε μέχρι τώρα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή. Η αυτοεκτίμηση ενός ανθρώπου, στο σύνολό της, επηρεάζει τόσο τις επιλογές όσο και τον τρόπο ζωής του. Ένα άτομο με υψηλή αυτοκτίμηση, όπως είδαμε, επιζητά διαρκώς να εξελιχθεί, ριψοκινδυνεύει, ενώ ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει την τάση να προστατεύεται, να μην εκτίθεται σε κινδύνους. Για να το πούμε με άλλα λόγια, το άτομο υψηλής αυτοεκτίμησης προσπαθεί να πετύχει εκεί ακριβώς που το άτομο χαμηλής αυτοεκτίμησης φοβάται μήπως αποτύχει.
Οι διαφορετικές αυτές στάσεις ζωής θα έχουν, μακροπρόσθεμα, και διαφορετικά αποτελέσματα. Το άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση θα δοκιμάσει τις δυνάμεις σε πολλούς τομείς, σε διαφορετικές δραστηριότητες, διατηρώντας πάντα την αυτοπεποίθησή του, θα βρει γρηγορότερα το δρόμο του με τίμημα ίσως μερικές αποτυχίες και ανατροπές. Την ίδια περίοδο, το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα περιορίσει τις προσπάθειές του στους τομείς όπου νιώθει ασφάλεια, όπου ο κίνδυνος της αποτυχίας ειναι μικρότερος. Ο πρώτος θα προχωρήσει κι άλλο, αφού πετύχει τους στόχους του, ο δεύτερος θα αρκεστεί σ’ αυτό που έχει πετύχει. Ο πρώτος πιστεύει ότι: “Όποιος δεν τολμά, δεν πετυχαίνει τίποτα”. Ο  άλλος:
“Καλύτερα να κερδίζεις ένα και να ξέρεις πως είναι απόλυτα δικό σου παρά να κυνηγάς δύο”.

Αξιολογήστε την αυτοεκτίμησή σας

Τι εξετάζει το ερωτηματολόγιο;

Είναι το κλασσικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η ψυχολογία και η ψυχιατρική για τη διάγνωση της αυτοεκτίμησης. Είναι η κλίμακα του Ροζενμπεργκ, που μετέφρασε στο γαλλικά ο φίλος ψυχολόγος Ολιβιέ Σαμπόν.

Πώς βαθμολογούνται οι απαντήσεις;

Για τις ερωτήσεις 1, 3, 4, 7, 10:
Αν απαντήσατε “συμφωνώ απόλυτα”, βάλτε 4
Αν απαντήσατε “συμφωνω”, βάλτε 3
Αν απαντήσατε “δε συμφωνώ”, βάλτε 2
Αν απαντήσατε “διαφωνώ τελείως”, βάλτε 1


Για τις ερωτήσεις 2, 5, 6, 8, 9:
Αν απαντήσατε “συμφωνώ απόλυτα”, βάλτε 1
Αν απαντήσατε “συμφωνω”, βάλτε 2
Αν απαντήσατε “δε συμφωνώ”, βάλτε 3
Αν απαντήσατε “διαφωνώ τελείως”, βάλτε 4

Πώς να ερμηνεύσετε τις απαντήσεις σας;

Η βαθμολογία κυμαίνεται από 10 (ο χαμηλότερος βαθμός γα την αυτοεκτίμηση) έως 40 (ο υψηλότερος βαθμός από την αυτοεκτίμηση).
Η βαθμολογία μεταξύ 10-16 δείχνει μία μάλλον χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μήπως ,όμως, πρόκειται για υποκειμενική άποψη σχετικά με την αυτοεκτίμηση σας;
Η βαθμολογία μεταξύ 17-33 δείχνει ότι η αυτοπεποίθησή σας είναι μέτρια.
Η βαθμολογία μεταξύ 34-40 δείχνει ότι έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση. Σίγουρα η καλή βαθμολογία θα τονώσει ακόμα περισσότερο την αυτοεκτίμησή σας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Έλεν***** ****
23:33 Τρίτη 22/12/2015
Καλησπέρα Είμαι η Έλενα και είμαι 23 χρονών Θα ήθελα να μιλήσω σε κάποιον για κάτι το οποίο με απασχολεί έχω μία δίδυμη αδελφή με την οποία όμως παρόλο που είμαστε δεμένες τσακωνόμαστε πάρα πολύ Εγώ αισθάνομαι ότι της προσφέρω πιο πολλή συναισθηματική στήριξη απότι εκείνη σε εμένα και επειδή δεν έχω κάποια στενή φίλη που να μιλάω και να μοιράζομαι τα προβλήματα μου τα συναισθήματα μου και τις σκέψεις μου τα συζητάω όλα μαζί της Όταν όμως της λέω κάτι που μπορεί να έκανα λάθος η κάτι άσχημο που μπορεί να μου συνέβη όταν θυμώνει μου το πετάει σαν σπόντα για να νιώσω άσχημα Τότε θυμώνω και εγώ της μιλάω και εγω πολύ άσχημα και τσακωνόμαστε πολύ Εγώ γενικά νιώθω άσχημα όταν γίνεται αυτό και προσπαθώ να σκεφτώ τρόπους να επικοινωνούμε καλύτερα γιατί μερικές φορές φταίω εγω αλλά ενώ και η αδελφη μου στεναχωριέται δεν φαίνεται να προσπαθεί να το αλλάξει απλά μου κρατάει μία μορφή μνησικακίας και δεν λέει μπροστά μου τι την ενοχλέι αλλά γκρινιάζει όταν είναι μόνη της Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι όταν πήγαμε ένα ταξίδιΤο καλοκαίρι είχα κανει την πρακτικη μου άσκηση και είχα μαζέψει μερικά χρήματα γιαυτό πληρωσα εγω τα αεροπορικα εισιτηρια και τη διαμονη Αλλα επειδη δεν ηθελα να ξοδεψω πολλά χρήματα για να μου μείνουν γενικά και για άλλες δραστηριότητες και εχώ γενικώς τη τάση να είμαι εγκρατής με τα χρήματα με έλεγε συνέχεια τσιγγούνα μέχρι κάποια στιγμή μου είπε ότι είμαι ικανή να φάω και από τα σκουπίδια Αυτό μου το είπε χωρίς εγω να την έχω προσβάλει μετά της απάντησα και εγώ και τσακωθήκαμε Αναγνωρίζω και εγώ εχω τα μειονεκτήματα μου όπως και τα πλεονεκτήματα μου αλλά δεν μ αρεσει αυτη η συμπεριφορα Της μιλάω και εγω καποιες φορες αποτομα αλλα στην πραξη της εχω σταθει παρα πολλες φορες και σε πραγματα που δεν θα μπορουσε να της σταθει κανενας αλλος Νιωθω ορισμενες φορες οτι θεωρεί με δεδομένη Εκεινη δεν παραδεχεται ποτε οτι μπορει και εκεινη να με προκαλει παντα εγω ειμαι η κακια και μαλιστα λεει οτι αν παραδεχτει οτι φταιει σε κατι εγω θα την καπελώσω τελείως μετά Δεν θέλω να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη σχέση τι μπορώ να κάνω για να με καταλαβαίνει η αδελφή μου περισσότερο και για τσακωνόμαστε λιγοτερο
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πόσο γόνιμη είσαι;
Γυναικολογία
Πόσο γόνιμη είσαι;