Πόνος στο στομάχι: 4 πιθανές αιτίες

24 Ιουλίου 2013
Κάποια από τα συμπτώματα των στομαχικών διαταραχών  περιλαμβάνουν την περιστασιακή καούρα, τη γεύση  χολής στο στόμα αλλά και πόνους στο στομάχι. Τα προβλήματα στο στομάχι μπορεί να χειροτερέψουν από την κατανάλωση αλκοόλ, λιπαρών τροφίμων, εσπεριδοειδών και σοκολάτας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το γάλα μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες;

1.       Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Συνήθως η οισοφαγίτιδα  μπορεί να προκληθεί από τη χαλάρωση του μυός του στομάχου, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαφραγματοκήλη.
2.       Έλκη
Τα έλκη έχουν παρόμοια συμπτώματα και κατά συνέπεια  πολλές φορές συγχέονται  με οισοφαγίτιδα. Εάν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους και μαύρα κόπρανα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό  τα έλκη προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Αυτό το βακτήριο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα φάρμακο κατά του έλκους και αντιβιοτικά, τα οποία μειώνουν επίσης τον κίνδυνο δημιουργίας νέων ελκών.
3.       Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που συχνά εμφανίζεται ως ένας πόνος που χειροτερεύει όταν τρώτε. Συνήθως συνδέεται με  τυμπανισμό, μετεωρισμός και δυσκοιλιότητα εναλλασσόμενη με διάρροια ή συχνές κινήσεις του εντέρου.
4.       Άλλες, σπανιότερες ασθένειες
Άλλες, σπανιότερες ασθένειες  όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
Οι περισσότερες περιπτώσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης καθώς και  των ελκών μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με φάρμακα.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;
Αιματηρά, μαύρα ή όμοια με πίσσα κόπρανα  που όλα δείχνουν αιμορραγία μέσα από το πεπτικό σύστημα.
Ναυτία ή εμετό που περιέχουν αίμα.
Ακούσια απώλεια βάρους.
Ωχρότητα και κόπωση.
Αιφνίδιοι και οξείς πόνοι.
 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ