8 απλές τεχνικές για να μάθεις να ξεπερνάς τους φόβους σου!

Όλοι έχουμε την ανάγκη να απελευθερωθούμε από τα δεσμά μας, από τους φόβους μας ώστε να νιώσουμε κύριοι του εαυτού μας.

Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Μάθιου Μάνινγκ

Μια σειρά από απλές διανοητικές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τους φόβους σας, να εστιάσετε σε αυτούς και να τους ξεπεράσετε.

Αναγνωρίστε τον φόβο σας

Είναι η αφετηρία για να τον ξεπεράσετε. Όταν βρείτε ποιος είναι μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτόν. Φοβάστε μη χάσετε τη δουλειά σας; Το θάνατο; Μήπως πληγωθείτε; Την εγκατάλειψη; Την αποτυχία; Το άγνωστο; Η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα για να απαγκιστρωθεί ο φόβος από εσάς και την πραγματικότητα.

Μην τον κρατάτε μέσα σας

Τα να καταγράψετε το φόβο σας σε ένα χαρτί είναι ένας δραστικός τρόπος για να τον βγάλετε από το μυαλό και τη ζωή σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να διαλύσετε τον φόβο είναι να τον εκφράσετε και να τον μοιραστείτε Άλλοι φόβοι μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση και να χρειαστείτε βοήθεια επαγγελματία ψυχαναλυτή.

Μιλήστε για αυτόν

Η εξωτερίκευση του φόβου μπορεί να τον κάνει να φαίνεται λιγότερο απειλητικός

Μάθετε για τα πράγματα που φοβάστε

Η αβεβαιότητα αποτελεί βασικό συστατικό του φόβου. Κατανοώντας τι είναι αυτό που φοβάστε κάνετε ένα σημαντικό βήμα για να το ξεπεράσετε.

Βρείτε κάποιον που δεν φοβάται

Αν υπάρχει κάτι που φοβάστε εντοπίστε κάποιον που δεν το φοβάται και περάστε χρόνο μαζί του.  Θα είναι πολύ πιο εύκολο να το ξεπεράσετε αν τον έχετε στο πλάι σας.

Εξασκηθείτε

Αν φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι γιατί σας φαίνεται τρομακτικό ή δύσκολο ξεκινήστε με μικρά βήματα και προχωρήστε αργά. Αποκτώντας σιγά σιγά οικειότητα με αυτό που σας φοβίζει θα το αντιμετωπίσετε πιο εύκολα.

Παίξτε παιχνίδια με το μυαλό σας

Αν φοβάστε να μιλήσετε μπροστά σε κόσμο αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή σκεφτεστε ότι θα σας κρίνει. Προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι όλοι είναι γυμνοί – το να είστε εσείς ο μόνος ντυμένος στο χώρο σας τοποθετεί σε ρόλο κριτή.

Μην εστιάζετε στη γενικότερη εικόνα

Σκεφτείτε μόνο το βήμα που κάνετε κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν φοβάστε τα ύψη, μην σκέφτεστε κατευθείαν ότι βρίσκεστε στον 44ο όροφο ενός κτιρίου. Φανταστείτε πρώτα τον εαυτό σας να μπαίνει στην είσοδο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Νιώθω συχνά σφίξιμο στο στομάχι! Μπορεί να είναι και ψυχολογικό;»

Η μοναξιά μέσα στη σχέση… «Γιατί φοβάμαι να μείνω μόνη μου;»

Σχετικά άρθρα