Ξεφούσκωμα χωρίς δίαιτα σε 1 εβδομάδα

25 Ιουλίου 2013

 

Το φόρεμα - στόχος υπάρχει στο μυαλό σας, είναι κόκκινο, στενό και αποκαλυπτικό. Το έχετε ήδη αγοράσει ή βρίσκεται κρεμασμένο από κάποια προηγούμενη χρονιά στην ντουλάπα σας, σχεδόν αφόρετο. Υπάρχει όμως ένα και μόνο πρόβλημα: Η κοιλιά σας που σας ενοχλεί γιατί είναι μάλλον φουσκωμένη.

Ξέρω τι σκέφτεστε: Έπρεπε να είχα ξεκινήσει τη δίαιτα από τον Οκτώβριο ή έστω το Νοέμβριο ή ακόμα να ακολουθούσα εντατικό πρόγραμμα κοιλιακών καθημερινά. Τώρα θα είχα χάσει αυτά τα 4 με 5 ενοχλητικά κιλά, η κοιλιά μου θα ήταν πιο επίπεδη και θα ήμουν σίγουρη ότι θα χωρούσα στο στενό φόρεμα ή το αγαπημένο μου τζιν. Δυστυχώς όμως δεν έκανα τη δίαιτα όταν έπρεπε και τώρα είναι μάλλον αργά. Θα πρέπει να αρκεστώ σε κάτι πιο φαρδύ. Περιμένετε όμως, πριν απογοητευτείτε εντελώς μάθετε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχει τρόπος να ξεφουσκώσετε εύκολα και γρήγορα και σας τον παρουσιάζουμε στα όσα ακολουθούν.

Δεν είναι δίαιτα είναι παιχνίδι

Πράγματι το πρόγραμμα που ακολουθεί δεν είναι δίαιτα γι’ αυτό και δεν συστήνεται για να το κάνετε περισσότερο από 1 με 2 εβδομάδες. Είναι ένα παιχνίδι που έχει στόχο να «κοροϊδέψει» τον οργανισμό σας ώστε να μειώσεις τις κατακρατήσεις, συνεπώς και το φούσκωμα, και να αυξήσει τη διούρηση, τις κενώσεις και τις καύσεις ώστε να χάσετε 3 με 4 κιλά, ανάλογα με το βάρος και τη συμμόρφωσή σας βέβαια. Ποιο είναι αυτό το παιχνίδι; Η ισορροπία καλίου και νατρίου. Το νάτριο (το αλάτι δηλαδή) προκαλεί κατακρατήσεις (και ευνοεί το φούσκωμα) ενώ αντίθετα το κάλιο – όπως και το νερό - (βασικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων) ευνοούν τη διούρηση άρα και το «ξεφούσκωμα» και την αποτοξίνωση. Επιπλέον αυξάνοντας τα λαχανικά και φρούτα καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες που σας χορταίνουν και βοηθούν στο να έχετε περισσότερες κενώσεις (ειδικά όταν πίνετε μαζί τους και πολύ νερό) ενώ μειώνοντας αλμυρές τροφές - που είναι ταυτόχρονα και πιο λιπαρές – μπορεί να χάνετε και λίπος.

 Τα τρόφιμα που θα προτιμήσετε

Θα είναι κυρίως τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως:

*Τα φρούτα, π.χ. καρπούζι, πεπόνι, μπανάνα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, βερίκοκα.

*Τα λαχανικάόλων των ειδών (νωπά, στον ατμό ή ψητά), π.χ. ντομάτες, αγκινάρες, χόρτα, μπρόκολο, μπάμιες.

*Τα μυρωδικά και τα βότανα όπως είναι το κάρδαμο, η ρόκα, ο μαϊντανός και το σέλινο (μη τα βάλουμε έχουν Κ αλλά βάζουμε πολύ λίγο για να παίξουν ρόλο).

*Οι πατάτες, κατά προτίμηση ψητές ή στον ατμό (με το βρασμό χάνετε το Κ).

*Οι ανάλατοι ξηροί καρποί (σε περιορισμένες ποσότητες όμως γιατί είναι θερμιδικά επιβαρημένοι).

*Άπαχη πρωτεΐνη, που χορταίνει χωρίς να επιβαρύνει,όπως: ασπράδι αυγού, στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψαρονέφρι, φέτα ψαριού, γαρίδες, ροδέλες καλαμαράκια.

Τα τρόφιμα που θα αποφύγετε

*Τις τροφές που έχετε παρατηρήσει ότι σας φουσκώνουν και οι οποίες δεν είναι οι ίδιες για όλους. Υπάρχουν όμως κάποιοι συνήθεις ύποπτοι, όπως για παράδειγμα η ντομάτα, τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, τα χόρτα, τα άγουρα φρούτα και βέβαια τα γαλακτοκομικά. Βέβαια όλα αυτά τρόφιμα μπορεί να φουσκώνουν παροδικά γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να τα αποφύγετε τις μέρες που έχετε σκοπό να βγείτε αλλά παράλληλα αυξάνουν πολλές φορές τις κενώσεις και / ή τη διούρηση και τελικά μειώνουν το βάρος. Επίσης η υπερφόρτωση γενικά σε ίνες μπορεί να οδηγήσει σε μετεωρισμό και φούσκωμα.

*Τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε αλάτι, όπως οι κονσέρβες, κάθε είδος έτοιμου φαγητού και τα αρτοποιήματα (συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού).

*Τα λιπαρά κρέατα.

*Τα γαλακτοκομικά (κυρίως τα τυριά που εκτός των άλλων είναι αλμυρά και λιπαρά) επειδή για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζονται νερό σε τετραπλάσια ποσότητα από τη δική τους, οπότε και επιβαρύνουν το σώμα με κατακρατήσεις.

Τι να πιείτε

*Προτιμήστε το νερό, αλλά όχι μαζί με το φαγητό γιατί μπορεί να σας φουσκώνει, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, τον καφέ και το τσάι ειδικά όταν συνοδεύεται με λεμόνι (χωρίς ζάχαρη).

*Αποφύγετε τα αναψυκτικά γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη, και επιπλέον φουσκώνουν, τη σόδα γιατί περιέχει νάτριο, τα αλκοολούχα ποτά και κυρίως την μπύρα που φουσκώνει. Αν θέλετε να πιείτε αλκοόλ προτιμήστε το λίγο κρασί.

 

Tips

*Επειδή το κάλιο διαλύεται στο νερό δεν πρέπει να αφήνετε τα λαχανικά (κυρίως τις πατάτες) πολλή ώρα στο νερό, ούτε να τα ταλαιπωρείτε πλένοντάς τα ή βράζοντάς τα μέσα σε πολλά υγρά. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα καταναλώσετε νωπά, ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα και βραστά στον ατμό.

*Η μόνη λιπαρή ύλη που θα χρησιμοποιήσετε είναι το ελαιόλαδο, όχι όμως περισσότερο από 2 κουταλιές την ημέρα.

*Καθώς θα περιορίσετε στο ελάχιστο το αλάτι μπορείτε, για να νοστιμίσετε τα πιάτα σας, να χρησιμοποιήσετε ρίγανη, λεμόνι, ξύδι, κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά. Εκτός των άλλων, θα αυξήσετε παράλληλα την πρόσληψη του καλίου.

(Από τον συνεργάτη μας Χάρη Δημοσθενόπουλο Κλινικό Διαιτολόγο Βιολόγο www.dimosthenopoulos.gr και το www.vita.gr)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ