Ποιες σωματικές ασθένειες μας προκαλεί το άγχος;

26 Ιουλίου 2013

4 σωματικές ασθένειες που μας προκαλεί το άγχος.

Φανταστείτε να βρίσκεστε σε ένα κτίριο στο οποίο χτυπάει υπερβολικά συχνά συναγερμός, ακόμα και για περιπτώσεις που τελικά δεν χρειαζόταν. Το να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες και να εκκενώνετε πολύ συχνά το κτίριο σας κουράζει μακροπρόθεσμα και σωματικά αλλά και ψυχικά, καθώς διακόπτει τη ροή της ζωής σας και σας γεμίζει αναστάτωση.  Κάτι παρεμφερές συμβαίνει και με το άγχος:  μας προετοιμάζει υπερβολικά συχνά για τον υποτιθέμενο κίνδυνο, που τελικά εξαντλούμαστε.

Γράφει η εκπαιδευτική- συμβουλευτική, ψυχολόγος Δρ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου*

Ένω λοιπόν το άγχος είναι ένα χρήσιμος προστατευτικός μηχανισμός, μπορεί

α) να κινητοποιείται συχνότερα από το φυσιολογικό, επειδή ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς και εκτεθειμένοι σε στρεσογόνο περιβάλλον ή

β) να ζούμε σε φυσιολογικό περιβάλλον αλλά  από μόνοι μας κάθε τόσο να νομίζουμε ότι απειλούμαστε.

Αυτή η υπερβολική κινητοποίηση του άγχους οδηγεί στο χρόνιο άγχος, το οποίο έχει σοβαρές επιτπώσεις στην υγεία μας.

  1. Συγκεκριμένα , η κοφτή αναπνοή οδηγεί σε ανεπαρκή οξυγόνωση ή σε υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε ή και να νιώθουμε ληθαργικοί.
  2. Και το κυκλοφοριακό σύστημα πλήττεται  από το άγχος. Έχετε μάλλον ακούσει ότι η στεναχώρια κάνει κακό στη καρδιά. Το άγχος αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες  για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Πριν συμβούν βέβαια σοβαρές παθήσεις, έχουν προηγηθεί προειδοποιητικά σημάδια: πόνοι, ταχυκαρδίες, ζαλάδες, αίσθηση παλμού, απόρρυθμιση και υψηλές τιμές της αρτηριακής μας πίεσης.
  3. Ποιες είναι οι επιπτώσεις του άγχους στο μυοσκελετικό μας σύστημα;  Από τη διαρκή ένταση , οι μύες του σώματος μας κουράζονται και πιάνονται πολύ, καθώς συσσωρεύουν ενέργεια που τελικά δεν δαπανάται πουθενά.  Πόνοι στον αυχένα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι ( πολλοί λένε ότι το άγχος συσσωρευεται στη περιοχή του αυχένα και στο πάνω μέρος της πλάτης), ενώ οι μυοσκελετικοί πόνοι οξύνονται. Πολλές φορές μάλιστα οι «πιασμένοι» μύες προκαλούν και πονοκεφάλους .
  4. Μακροπρόθεσμα το άγχος επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου μας. Όταν είμαστε αγχωμένοι, κάνουμε το χειρότερο ύπνο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου δρα η λεγόμενη αυξητική ορμόνη, που έχει ως δουλειά της να επουλώσει τις πληγες και τα τραύματά μας και να βοηθήσει στην αναπλήρωση των κυττάρων μας και στο μεγάλωμα νυχιών, τριχών κτλ. Αν κοιμόμαστε λίγο ή άσχημα, ο μυικός ιστός και άλλα σημεία του σώματος δεν επουλώνονται επαρκώς, με αποτέλεσμα άσχημη όψη, χρόνιους πόνους και διάφορα προβλήματα υγείας.

Ο οργανισμός μας συνήθίζει στην υψηλή ένταση και δυσκολεύεται να χαλαρώσει αρκετά, ώστε να αποκοιμηθεί  και να απολαύσει έναν ποιοτικό ύπνο. Στη πράξη μάλιστα χρόνιου άγχους οφείλονται οι περισσότερες από τις διαταραχές του ύπνου, όπως οι εξής:

  • Αυπνία
  • Εφιάλτες
  • Τρίξιμο των δοντιών ( βρυγμός ή βρουξισμός)
  • Νυχτερινός τρόμος ( το να ξυπνάμε απότομα τρομαγμένοι, χωρίς όμως να θυμόμαστε κάποιοι κακό όνειρο)
  • Υπνοβασία

Πώς θα καταλάβω αν πάσχω από κάποια διαταραχή του ύπνου;

Aπαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

         Nιώθετε ευέξαπτοι κατά τη διάρκεια της ημέρας;

         Έχετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας;

         Δυσκολεύεστε να μείνετε ξύπνιοι όταν στέκεστε ακίνητοι, όταν βλέπετε τηλεόραση, όταν παρακολουθείτε μια ομιλία ή όταν διαβάζετε;

         Nυστάζετε ή κουράζεστε εύκολα όταν οδηγείτε;

         Εχετε δυσκολία να συγκεντρωθείτε;

         Σας λένε συχνά ότι φαίνεστε κουρασμένοι;

         Αντιδράτε αργά;

         Δυσκολεύεστε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας;

         Εχετε ανάγκη να κοιμάστε το μεσημέρι κάθε μέρα;

         Kαταναλώνετε (ή νιώθετε να χρειάζεστε) αρκετή καφεϊνη;

         Eχετε συχνά εφιάλτες;

         Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας;

         Δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, ακόμα και αν είστε κουρασμένοι;

         Ξυπνάτε τη νύχτα τρομαγμένοι;

         Nιώθετε ότι έχετε καιρό να ξυπνήσετε ξεκούραστοι και χορτάτοι από ύπνο;

         Σας λένε ότι κάνετε ανησυχο ύπνο;

 Aν απαντήσατε θετικά σε κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις, θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφτείτε ένα ειδικό.

Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο της  Δρ. Καλλιόπης Εμμανουηλίδου ΓΥΡΙΖΩ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
andr***** ****
14:32 Πέμπτη 6/03/2014
Γεια σας Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να αναφέρω την δική μου ασθένεια Εδώ και 6 περίπου μήνες αντιμετωπίζω μια περίεργη φάση που με έχει τσακίσει και δεν παλεύεται Όλα ξεκίνησαν όταν έκανα μια απότομη κίνηση ενώ έκανα κάποια δουλειά στο σπίτι μου Πέρασαν λίγες μέρες και έτσι στα ξαφνικά ξύπνησα μια μέρα και δεν μπορούσα να σηκωθώ απο την υπερβολίκή κούραση Βασικά τα συμπτώματα ήταν υπερβολική κούραση και έντονο πιάσιμο σε όλη τη περιοχή της πλάτης αυχενικής και θωρακικής μοίρας και αδυναμία να σταθώ λες και με είχε καταπλακώσει μια τεράστια πέτρα Πήγα σε παθολόγους οι οποίοι με διαβεβέωσαν ότι είναι μάλλον ψύξη και ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή και θερμαντικές αλοιφές οι οποίες δεν βοήθησαν Έκανα γενικές εξετάσεις αίματος κτλ οι οποίες ήταν και αυτές πολύ καλές Πήγα στην συνέχεια σε ορθοπεδικούς οι οποίοι μου είπαν είναι μάλλον μυικό και ότι οι μυς μου είναι πολύ σκληροί και πρέπει να χαλαρώσουν Έκανα φυσιοθεραπεία με ένα μηχάνημα υπέρηχο και μασαζ 20 λεπτά για 10 μέρες η οποία δεν βοήθησε τη κατάσταση Με εξέτασαν και νευρολόγοι οι οποίοι δεν βρήκαν νευρολογικά αίτια μου έδωσαν αντικαταθληπτικά τα οποία πήρα μόνο για 3 μέρες και τα παράτησα γιατί δεν έβλεπα να αλλάζει κάτι στο πρόβλημα αυτό Μου έδωσαν και μαγνήσιο και βιταμίνες και μυοχαλαρωτικά τα οποία πήρα για αρκετό καιρό που όμως δεν έβλεπα βελτίωση Πέρασα μια κόλαση και ακόμα την περνώ γιατί αυτό που μου συμβαίνει με επηρεάζει στην καθημερινότητα μου και στη δουλειά μου Έχω πολύ δύναμη άλλος θα έπεφτε σε κατάθληψη τόσο καιρό Έκανα ακτινογραφία στον αυχένα η οποία ήταν καθαρή Ακολούθησα και άλλη φυσιοθεραπεία σε άλλο φυσιοθεραπευτή 4 επισκέψεις με χρήση ρεύματος και θεραπευτικό μασάζ Δεν τη συνέχησα γιατί δεν υπήρχε βελτίωση Πήγα σε άλλο ορθοπεδικό τώρα τελευταία μου είπε έχω 2 επιλογές ή να μου δώσει μια σειρά χάπια πχ λεξοτανιλ σε συνδιασμό με άλλα και κάτι άλλες βιταμίνες ή να κάνω μαγνητική τομογραφία και βλέπουμε Επέλεξα την εξέταση και θα πάω να την κάνω Να σημειώσω ότι ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την υγεία μου ούτε υπερβολίκό άγχος είμαι στα 30 και έχω απογοητευτεί και από τους γιατρούς που δεν κάνουν σωστές διαγνώσεις και ταλαιπωρούμαι αφάνταστα Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να κάνω μέχρι και για βελονισμό μου αλλά ξέρετε κάτι βαρέθηκα να γίνομαι πειραματόζωο στα χέρια όλων αυτών Το πιάσιμο και η αδυναμία παραμένουνΕυχαριστώ για το πολύτιμο χρόνο σας
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ