Γυναικεία προφυλακτικά: Γιατί να τα προτιμήσω;

Τα γυναικεία προφυλακτικά είναι από «παράξενα» έως «φυσικά». Τα έχουν αποκαλέσει θορυβώδη, δυσκίνητα και σαν πλαστική σακούλα.

Και όμως σημαντικές εκστρατείες υγείας στην Αμερική προωθούν τα γυναικεία προφυλακτικά για να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού HIV και του AIDS και ενώ ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει τα γυναικεία προφυλακτικά από το 1993, το κοινό δε τα έχει αγκαλιάσει.

Από την Ελληνική Εταιρεία Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών 

Αφού εγκρίθηκε από τον Α.Ο.Φ. και δεύτερη έκδοση του γυναικείου προφυλακτικού το 2009, οι εκστρατείες κατά του HIV και του AIDS ξεκίνησαν να το διανέμουν σε μεγάλες πόλεις και να προσφέρουν μαθήματα χρήσης του σε δημόσια κτήρια.

Οι υπέρμαχοι της υγείας λένε πως τα προφυλακτικά είναι ένα ακόμα εργαλείο που δίνει δύναμη και προστασία στη γυναίκα από τα ΣΜΝ και την εγκυμοσύνη. Όμως το ερώτημα παραμένει: Θα τα χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες; Πέρα από την εργονομία του, το προϊόν είναι δυσεύρετο και κοστίζει περισσότερο από τα ανδρικά προφυλακτικά.

«Είναι πολύ περίπλοκο» λένε οι σεξοθεραπευτές. «Το πέος είναι έξω. Δύο δευτερόλεπτα χρειάζονται για να βάλει κανείς το ανδρικό προφυλακτικό. Αντίθετα το γυναικείο προφυλακτικό θέλει ώρα και οι γυναίκες πρέπει να γίνουν ακροβάτες για να βάλουν το προφυλακτικό. Δεν είναι πρακτικό».

Πώς χρησιμοποιούνται;

Η νεότερη γενιά των γυναικείων προφυλακτικών είναι φθηνότερη και όχι από latex. Μοιάζει με μακριά θήκη με δύο μαλακούς κρίκους σε κάθε άκρη. Ο ένας κρίκος πρέπει να σπρωχθεί με το δάκτυλο μέσα στον κόλπο, παρόμοια με το ταμπόν, ενώ ο άλλος κρίκος παραμένει έξω από το σώμα.

Έτσι, ενώ η σωστή χρήση του ανδρικού προφυλακτικού συχνά επιδεικνύεται χρησιμοποιώντας μια μπανάνα, οι ειδικοί υγείας δείχνουν τη χρήση του προφυλακτικού χρησιμοποιώντας ένα ομοίωμα κόλπου ή ένα χέρι. Όταν τα ταμπόν εμφανίστηκαν, οι άνθρωποι «κουμπώνονταν» μπροστά στη σκέψη της εισαγωγής, όμως οι γυναίκες σταδιακά μπήκαν στο νόημα.

Το ίδιο είναι και με τα γυναικεία προφυλακτικά, δεν είναι καθόλου περίπλοκα αλλά οι άνθρωποι θεωρούν πως είναι πιο περίπλοκα γιατί κανείς δε τους έχει δείξει πώς να τα χρησιμοποιούν. Μάλιστα η συγκεκριμένη μέθοδος-αυτή του γυναικείου προφυλακτικού- δίνει στις γυναίκες κάποιον έλεγχο στη διαπραγμάτευση της χρήσης προφυλακτικού λένε οι ειδικοί.

Πώς αντέδρασαν όσες φόρεσαν;

Μια γυναίκα που ανήκει στο χώρο της υγείας, δοκίμασε το γυναικείο προφυλακτικό αρκετές φορές, γιατί ήθελε να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις γι’ αυτό και μας είπε πως ήταν λίγο παράξενο ως προς την τοποθέτηση του και προτιμά το ανδρικό προφυλακτικό. Συγκεκριμένα είπε «Στην εισαγωγή, ήταν κάπως περίεργο να το κάνω μπροστά στο σύντροφό μου. Αφού το έβαλα, ήταν εντάξει».

Μια άλλη γυναίκα, είπε πως τα γυναικεία προφυλακτικά «μετακινούνται περισσότερο» δεν είναι τόσο σφιχτά και δεν έχουν την υφή του ανδρικού προφυλακτικού, κι έχουν «περισσότερο φυσική αίσθηση». Εκείνη κι ο φίλος της τα προτιμούν αλλά τα χρησιμοποιούν μόνο σε ειδικές περιστάσεις εξαιτίας της τιμής, μιας και είναι αρκετά ακριβότερα: ένα πακέτο που περιέχει 3 γυναικεία προφυλακτικά στοιχίζει 6,49 δολάρια. Συγκριτικά, ένα πακέτο των 10 ανδρικών στοιχίζει περίπου 5 δολάρια.

Μια τρίτη γυναίκα ανέφερε πως « υπάρχουν κάποιοι σύντροφοι στους οποίους αρέσει η επιπλέον κίνηση που τους προσφέρει» το γυναικείο προφυλακτικό. Το αρνητικό είναι πως το προφυλακτικό μπορεί να στρίψει διαγώνια. Η συγκεκριμένη γυναίκα εργαζόταν σε σε sex shop κι ανέφερε πως οι πωλήσεις των γυναικείων προφυλακτικών έχουν αυξηθεί από το 2008.

Στόχος το ασφαλές σεξ

Η επιλογή του γυναικείου προφυλακτικού αυξάνει τα ποσοστά ασφαλούς σεξ. Έρευνα του 2003 έδειξε πως οι γυναίκες που ήταν πληροφορημένες κι εφοδιασμένες με γυναικεία προφυλακτικά ήταν τόσο ασφαλείς όσο κι όσες ήταν μόνο εφοδιασμένες με ανδρικά προφυλακτικά. Όμως μια άλλη έρευνα ανέφερε πως τα γυναικεία προφυλακτικά είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά από τα ανδρικά.

Οι τελευταίες προσπάθειες των ειδικών υγείας να προωθήσουν τα γυναικεία προφυλακτικά είναι «μια καλή αρχή» λένε ερευνητές, αφού επικεντρώνει τις προσπάθειες εκεί όπου είναι πραγματικά χρήσιμο κι ελπίζουμε το θετικό αποτέλεσμα να εξαπλωθεί.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί μια ταινία πορνό να βλάψει τη σχέση μου;

Είναι φυσιολογικό να βλέπει πορνό; Οι επιστήμονες απαντούν

Τι παθαίνει η γυναίκα όταν βλέπει πορνό;

Σχετικά άρθρα