Φτιάξτε καλτσούνια με τυρί

30 Ιουλίου 2013

Είναι νόστιμα, εύκολα και γίνονται στη στιγμή...Τα καλτσούνια είναι μια αγαπημένη Κρητική συνταγή που είναι έθιμο και φτιάχνονται σε γάμους. 

Υλικά

Για τη γέμιση:

½ κιλό μυζήθρα τριμμένη

½ κιλό μαλάκα τριμμένη

1 αυγό μεγάλο (ή 2 μικρά)

½ κουταλάκι του γλυκού αλεύρι

Αλάτι

Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγο δυόσμο (προαιρετικά)

Λάδι για τηγάνισμα (ή αυγό και σουσάμι αν τα ψήσουμε στο φούρνο)

Για το φύλλο:

1 κιλό αλεύρι

1 πρέζα αλάτι

Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Χλιαρό νερό

 

Διαδικασία

Τρίβουμε τα τυριά μας και έπειτα βάζουμε τη μαλάκα μόνο σε τουλουπάνι και την αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Έπειτα ζυμώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια λεκάνη. Στην επιφάνεια εργασίας μας ρίχνουμε όλο το αλεύρι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση, όπου βάζουμε όλα τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Το νερό το προσαρμόζουμε ανάλογα και σιγά σιγά καθώς ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι σφιχτή, αλλά τραβώντας την από τις δύο άκρες πρέπει να έχει ελαστικότητα. Αφού ανοίξουμε τα φύλλα, κόβουμε τη ζύμη μας σε στρογγυλά κομμάτια (με τη βοήθεια ενός φλιτζανιού του τσαγιού) και βάζουμε στο κέντρο κάθε στρογγυλού φύλλου τη γέμιση –ένα μπαλάκι λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος καρυδιού-, κλείνουμε διπλώνοντας το φύλλο στα δύο και πιέζουμε τις άκρες κατά μήκος (με τη βοήθεια ενός πηρουνιού) για να ενωθούν καλά, κλείνοντας μέσα τη γέμιση. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο και καυτό λάδι. Αν δεν θέλουμε να τα κάνουμε τηγανητά, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς αλείφοντας τα με αυγό και πασπαλίζοντας από πάνω σουσάμι. Σε αυτή τη περίπτωση δεν τα κλείνουμε διπλώνοντας το φύλλο στα δύο, αλλά τα διπλώνουμε στα τέσσερα.

 

Tips

Την μαλάκα θα τη βρείτε σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα. Αν δεν βρείτε, μπορείτε να την παραλείψετε και να κάνετε τα καλτσούνια μόνο με μυζήθρα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ