Πώς θα ξεπεράσω τη φοβία της οδήγησης;

1 Αυγούστου 2013

Συνήθως το άτομο που έχει φόβο για την οδήγηση  έχει και άλλους φόβους. η βασική πηγή των φόβων είναι η αγοραφοβία. Στην αγοραφοβία, το άτομο παθαίνει κρίση πανικού σε ένα συγκεκριμένο μέρος -συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινήτου.  Κάθε μέρος στο οποίο το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει γίνεται αυτόματα η αιτία του φόβου του.  Όταν το άτομο αρχίζει να αποφευγει το μέρος ξανά και ξανά τότε λέμε ότι το άτομο έχει φοβία για το συγκεκριμένο μέρος ή για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Ετσι γίνεται και με το αμάξι.

Τα άτομα που φοβούνται την οδήγηση χωρίζονται σε δυο ομάδες.  Σε αυτούς που φοβούνται να είναι συνοδηγοί γιατί έχουν την αισθηση ότι δεν έχουν τον έλεγχο του αμαξιού, και σε αυτούς που φοβούνται να οδηγήσουν γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο και θα προκαλέσουν κάποιο ατύχημα.

Το βασικό στοιχείο για να ξεπεράσει το άτομο αυτή τη φοβία είναι να καταφέρει ο ειδικός να πείσει τους ασθενείς ότι δεν πρόκειται να πάθουν κάτι και ότι δεν θα χάσουν τον έλεγχο. Ψυχολόγοι υποστυρίζουν ότι ασθενέις που έπαθαν κρίση πανικού όντας μέσα στο αμάξι δεν είχαν απολύτως κανένα ατύχημα.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιου είδους φοβία αν και δεν είχαν βιώσει ποτέ κάποιο ατύχημα θεωρούν ότι ήταν στο όριο να πάθουν κάτι πολλές φορές. Σκέφτονται τι θα είχε γίνει αν δεν είχαν τραβήξει εκείνη τη στιγμή χειρόφρενο ή αν δεν είχαν σταματήσει στην άκρη του δρόμου.  Επαναλαμβάνουν τις ίδιες σκηνές μέσα στο μυαλό τους πράγμα που τους οδηγεί σε πανικό, μόλις φορέσουν τη ζώνη του οδηγού.

Η πραγματική θεραπεία για αυτά τα άτομα είναι η καθημερινή οδήγηση ακόμα και αν φοβούνται. Κάθε μέρα ξεκινώντας με μικρές διαδρομές και σταδιακά να αυξάνουν τις αποστάσεις. Το ζητούμενο είναι να δει το άτομο ότι δεν γίνεται τίποτα, ότι εκείνο έχει τον έλεγχο και ότι όλα πάνε μια χαρά. Αν το άτομο νιώθει ανασφάλεια τις πρώτες φορές μπορεί να πάρει κάποιο δάσκαλο οδήγησης ώστε να κάνουν εξάσκηση μέσα στο δικό του αμάξι.

Άτομα που έχουν ξεπεράσει αυτή τη φοβία, ακόμα και αν τρακάρουν συνήθως δεν ξαναγυρνάνε στη φοβία καθώς έχουν αποκτήση αυτοπεποίθηση και ένιωθαν ότι είχαν και θα ξαναέχουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Καρα***** ****
11:58 Τετάρτη 1/03/2017
Καλημέρα Ο λόγος που μπήκα στην ιστοσελίδα σας κ διάβασα τα άρθρα ήταν γιατί μάλλον ανηκω στην 2η κατηγορία ανθρώπων που εξηγεί το παραπάνω άρθρο σας δηλαδή στους ανθρώπους που φοβούνται την οδήγηση όταν οδηγούν οι ίδιοι Έχω πάρει δίπλωμα οδήγησης πριν 5 χρόνια αλλά δεν το εξασκησα αρκετά έως κ καθόλου λόγω την εγκυμοσύνης μου κ φυσικα αργότερα λόγω του παιδιού ή τουλάχιστον αυτό λέω για να πεισω τον εαυτό μου γιατί ποτέ δεν προσπάθησα πραγματικά να οδηγησω Έχω βγει στο δρόμο με το αμάξι με κάποιον άλλο δίπλα μου αλλά έχω πολλές φοβιες ακόμα Νόμιζα ότι δεν είναι το αυτοκίνητο για μένα ακόμα κ αποφάσισα να στραφω προς το μηχανάκι Κι έτσι λοιπόν άρχισα με τον άντρα μου να κάνω καποια εξάσκηση Στο μέρος που οδηγώ τα πάω πολύ καλά κ στην ισορροπία κ σε όλα όταν όμως βγαινω στο δρόμο όπου έχει κ αλλά αυτοκίνητα κλπ βυθίζομαι πάλι σε μία κατασταση που δεν μπορώ να εξηγήσω Θέλω να το ξεπεράσω αυτό δεν θέλω να νιώθω αποτυχημένη για μία ακόμα φορά αλλά η εξάσκηση αυτή σημαίνει βγαινω στο δρόμο κ οδηγώ Δηλ κ κίνδυνος για μένα τώρα που ακόμα δεν έχω την εμπειρία Σας παρακαλώ δώστε μου κάποια συμβουλή για το πώς θα το ξεπεράσω αυτό Περιμένω απάντηση σας Ευχαριστώ
φοβο***** ****
10:01 Κυριακή 19/01/2014
Για σας εδώ και χρόνια μένω με τον σύζυγο μου και τα παιδιά μμου σε ένα χωριο το οποιό ποτέ δε μου άρεσε Πάντα ηθελα να φύγω από την αρχή αλλά εκανα υπομονή Πάντα μου άρεσε να μένω στην πόλη αλλά οι καταστασεις με οδηγησαν εδω Τον τελευαταίο καιρό όι υποχρεωσεις μας εχουν αλλάξει και τα παιδια μας πηγαίνουν σχολείο στην πόλη το ίδιο και οι δραστηριότητες τους Εχουμε αποφασίσει να μετακομίσουμε στην πόλη ομως περιμένουμε το σπίτι να πουληθεί κάτι που είναι αδύνατο στις σημερινές μέρες Το πρόβλημα είναι ότι έχω χάσει την υπομονή μου και πιστεύω πως εχω αποκτήσει κάποιες φοβίες Οπως να μην μπορώ να μείνω εδώ νομίζοντας πως κάτι θα πάθω και το χειρότερο να μη μπορω΄να οδηγήσω για να πάω στην πόλη Λες και κάποιος με εχει εγκλωβισει εδώ Αυτό είναι προβλημα γιατι ολοί περιμένουν από εμένα πολλά και όταν δε μπορώ να οδο ξεπεράσωήγήσω νιωθω πολυ άσχημα ενώ πριν δεν έιχα κανένα φοβο με την οδήγηση Πολύ θα ηθελα να μάθω πως να τ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν
Τα νέα της ημέρας
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν