Καρκίνος νεφρού: 4 σημαντικά μέτρα πρόληψης

1 Αυγούστου 2013

Ο καρκίνος του νεφρού παρουσιάζεται συνήθως μετά τα 50 έτη. Στους άντρες, η συχνότητα είναι διπλάσια από ό,τι στις γυναίκες. Δυστυχώς, δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Πάντως, κάθε αλλαγή στο χρώμα των ούρων λόγω παρουσίας αίματος, καθώς και αίσθημα βάρους ή ήπιος βαθύς πόνος στις περιοχές των νεφρών θα πρέπει άμεσα να ελέγχονται από τον Ουρολόγο. Άλλα συμπτώματα στην εξέλιξη της νόσου είναι η δεκατική πυρετική κίνηση (δέκατα) και αίσθημα κόπωσης. Το υπερηχογράφημα νεφρών είναι η πρώτη διαγνωστική εξέταση που θα δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων 

Η λήψη μέτρων που βελτιώνουν την υγεία μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής του:

  • Αποφύγετε ή διακόψτε το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του νεφρού σε σχέση με τους μη καπνιστές.
  • Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία, ιδίως στις γυναίκες, είναι ένας εξακριβωμένος παράγοντας κινδύνου και περίπου το 25% των νέων περιστατικών καρκίνου του νεφρού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδονται σε αυτήν.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, λίπους ή πρωτεϊνών. Εφαρμόστε  υγιεινή διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
  • Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, όπως άσβεστο, κάδμιο και βενζίνη. Στον χώρο εργασία σας, χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια,  μάσκες).

Η αντιμετώπιση σήμερα γίνεται με

1. Ανοιχτή χειρουργική, με μερική νεφρεκτομή. 

2. Λαπαρασκοπική μερική νεφρεκτομή. 

3. Κρυοθεραπεία του νεφρικού όγκου. 

4. Χρησιμοποίηση ραδιοκυμάτων. 

5. Απλή ενεργός παρακολούθηση. 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Φοβία αεροπλάνου: Τρόποι αντιμετώπισης
Η φοβία για τα αεροπλάνα αποτελεί ένα...
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...