Οι άγνωστες αιτίες υπογονιμότητας στα ζευγάρια

2 Αυγούστου 2013

ΕΝΑ στα 10 ζευγάρια ειναι μη γόνιμα και ο άνδρας φταίει στο 30% των περιπτώσεων. Παρά το ότι οι άνδρες παράγουν σπέρματοζωαρια σε εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση σε αντίθεση με τη γυναίκα που σε όλη της τη ζωή θα έχει 300-400 ωάρια μόνο,φαίνεται πως ο τρόπος ζωής σήμερα αλλά και μικρές και σοβαρές αιτίες που υπάρχουν γύρω μας εμποδίζουν τον άνδρα να ειναι γόνιμος άρα να γίνει και πατέρας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. 

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ

1.ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ

Ένας στους τέσσερις εφήβους έχει κιρσοκήλη χωρίς να το ξέρει και μεγαλώνοντας θα παρουσιάζει προβλήματα απο τη βλάβη αυτή.

Συνήθως οι άνδρες εξετάζονται για κιρσοκήλη όταν είναι στη προσπάθεια για παιδιά και τότε ίσως είναι και αργά. Η βλάβη αυτή του φλεβικού δικτύου

επηρεάζει την οξυγόνωση των όρχεων και σταματά την ωρίμανση των γαμετών.

2. ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

Οι όρχεις για να παράγουν γαμέτες θέλουν θερμοκρασία λιγότερη απο αυτή του υπόλοιπου σώματος γι' αυτό και είναι εκτεθειμένοι συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα όργανα μας.

Αν η θερμοκρασία τους ανέβει στο 38-39 η παραγωγή σταματά τελείως δηλαδή στο πυρετό σπέρμα δεν υπάρχει και αυτό μπορεί να κρατήσει και μήνες μετά.

Σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να μη σταματήσει τελείως αλλά να παράγει λιγότερους και πιο παθολογικούς γαμέτες άρα και δυσγόνιμους για τη γυναίκα.

3.ΖΑΚΟΥΖΙ ΚΑΙ ΣΑΟΥΝΑ - ΧΑΜΑΜ

Στις θερμοκρασίες αυτές το σπέρμα επίσης δεν παράγεται καλά ή σταματά τελείως. Σε μια τελευταία μελέτη φάνηκε πως η έκθεση για 30 λεπτά σε ζακούζι είχε σταματήσει προσωρινά την παραγωγή.

Η υγρή θερμοκρασία είναι ίσως η πιο επιβαρυντική και να σταματήσει τη σπερματογένεση για μήνες, αλλά ακόμα και μετά τη διακοπή της έκθεσης στο παράγοντα αυτό η αναστρεψιμότητα ειναι αργή αν σκεφτούμε πως ένα ανώριμο κύτταρο για να γίνει σπερματοζωάριο χρειάζεται μήνες.

 4.ΠΥΡΕΤΟΙ

Πρόσφατοι πυρετοί μέχρι και τρεις μήνες πριν έχουν την ίδια βλαπτική επίδραση όπως τα ζεστά λουτρά. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πτώση έως και 35% μετά απο ψηλό πυρετό. Γι'αυτό και δεν δίνουμε σπέρμα για εξέταση σε περιόδους με ψηλό πυρετό γιατί θα δείξει λάθος αποτελέσματα.

5.ΣΤΕΝΑ ΡΟΥΧΑ &  ΕΣΩΡΟΥΧΑ

Αν μπορούσαν οι άνδρες όλοι να έχουν τις σκοτσέζικες φούστες ίσως ο κίνδυνος της δυσπερμίας να μειωνόταν σημαντικά … στενά εσώρουχα και ιδιαίτερα αθλητικά όπως των ποδηλατιστών ίσως να είναι πολύ κακά για το σπέρμα.

Είναι σίγουρο πως οι εφευρέτες των φορητών υπολογιστών αδιαφορούσαν για το ανδρικό γεννητικό σύστημα όταν συνέλαβαν την ιδέα, γι’αυτό και η χρήση laptop ακολουθεί στη λίστα μας

6.ΛΑΠΤΟΠΣ

Σε θέσεις κοντά στο όσχεο τα μηχανήματα αυτά αυξάνουν τη θερμοκρασία των όρχεων γι'αυτό δρουν βλαπτικά όπως και η θερμότητα. Η σωστή στάση ειναι να γράφουμε ακουμπώντας τα σε γραφείο και όχι στα γόνατα.

7.ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η χρήση τηλεφώνου πάνω απο 4 ώρες την ημέρα έδωσε μείωση στο σπέρμα συγκριτικά με άλλους άνδρες. Κάποιοι βέβαια αμφισβητούν τα αποτελέσματα αυτα αλλά γενικά οι γιατροί θα συνιστούσαν να μην έχουμε τις συσκευές αυτές που παράγουν μικροκύματα πολύ κοντά στους όρχεις π.χ. στις τσέπες των παντελονιών ιδιαίτερα στις περιόδους που προσπαθούμε για παιδιά.

8.ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα και με το μηχανισμό αυτό ενοχοποιείται η βλάβη στον ορχι. Οι μελέτες ειναι αντιφατικές για το πόσο υπέρβαρος πρέπει να είναι ο άνδρας για να έχει αυτή τη βλάβη.. ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) πάντως θεωρεί πως πολύ υπέρβαροι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο για Υπογονιμότητα.

9.ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Κακές συνήθειες όπως κάπνισμα, μαριχουάνα, αλκοόλ και καφέδες έχουν ενοχοποιηθεί για την υπογονιμοτητα του άνδρα. Το έντονο στρες και πολλές φορές η αγωνία του πατέρα για την πατρότητα επίσης ενοχοποιούνται.

10. ΚΡΥΨΟΡΧΙΑ

Στη παιδική ηλικία όταν οι όρχεις δεν κατεβαίνουν νωρίς ειναι μια ισχυρή αιτία για δυσκολία στο σπέρμα.

11.ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Σε θέσεις του χρωμοσώματος 23 υπάρχουν μικροελλείψεις που ενοχοποιούνται, όπως επίσης σύνδρομα όπως το Klinefelter.

12.ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΒΛABΕΣ

Διαταραχή του άξονα υπόφυσης και όρχεων σημαίνει μειωμένη η και καθόλου παραγωγή.

13.ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ

Απο παλιές φλεγμονές αν ο πόρος σωλήνας που περνούν τα σπερματοζωάρια φράξει τότε έχουμε Αζωσπερμία.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...