Πώς αναγνωρίζουμε την προσωπικότητα ενός ψυχοπαθούς;

12 Νοεμβρίου 2017

Οι επιστήμονες θεωρούν οτι υπάρχουν δυο κατηγορίες : οι ψυχοπαθείς και οι κοινωνιοπαθείς.  Οι ψυχοπαθείς είναι εκείνοι οι ασθενείς που μπορούν να γίνουν βίαιοι  και ο λόγος της ψυχοπάθειας τους έχει να κάνει με κληρονομικούς λόγους. Οι κοινωνιοπαθείς ανήκουν πάλι στη πιο "ήρεμη" κατηγορία και οι επιστήμονες θεωρούν οτι ανέπτυξαν αυτή τη συμπεριφορά λόγω των συνθηκών στις οποίες μέσα μεγάλωσαν. Παρακάτω βλέπουμε τα βασικά κριτήρια για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ώς ψυχοπαθή. 

Δεν νοιάζονται

Οι  ψυχοπαθείς περιγράφονται  ως αναίσθητοι  και ψυχρά αδιάφοροι  ως προς  τα συναισθήματα των άλλων .  Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό έχει να κάνει και με τη δομή του εγκεφάλου. Οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών έχουν βρεθεί να έχουν αδύναμες συνδέσεις μεταξύ των συστημάτων που έχουν να κάνουν με τα αισθήματα  του εγκεφάλου. Οι ψυχοπαθείς δεν είναι καλοί επίσης στην ανίχνευση φόβου στα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων (Blair et al., 2004).  Επίσης οι ψυχοπαθείς δεν αισθάνονται αηδία (π.χ. μια εικόνα ενός ακρωτηριασμένου ζώου δεν θα του κάνει αίσθηση ώστε να τον αηδιάσει)

Είναι ρηχοί συναισθηματικά

Συναισθήματα όπως :  ντροπή και ενοχές, είναι άγνωστα αισθήματα για έναν ψυχοπαθή.  Οι ειδικοί λένε ότι οι ψυχοπαθείς παρουσιάζουν μια παντελής έλλειψη  ενοχής και ντροπής ειδικά όταν βρίσκονται μπροστά σε καταστάσεις που ο μέσος άνθρωπος θα αντιδρούσε με κάποιο είδος ενοχής. Επίσης, οι ψυχοπαθείς είναι γνωστοί για την έλλειψη φόβου.  Ο μέσος άνθρωπος όταν περιμένει να γίνει κάτι και γνωρίζει ότι πρόκειται να πονέσει ή ακόμα καλύτερα δεν γνωρίζει τι θα γίνει, και μόνο η σκέψη του επικείμενου πόνου, ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο μέρος στο κέντρο του εγκεφάλου.  Αυτό δεν γίνεται  στους ψυχοπαθείς.

Είναι ανεύθυνοι

Τα άτομα που πάσχουν από ψυχοπάθεια δεν αναλαμβάνουν καθόλου την ευθύνη των πράξεων τους. Αντιθέτως, «ρίχνουν» τις ευθύνες στους άλλους ακόμα και σε κάτι που μπορεί να είναι πασιφανές ότι φταίγαν εκείνοι. Θα το παραδεχτούν μόνο αν πιεστούν αρκετά αν και πάλι δεν θα εμφανίσουν κανένα ίχνος ντροπής ή ενοχής.

Δεν είναι ειλικρινής

Οι ψυχοπαθείς μπορούν να πουν ψέματα για κάτι και να κοιτάνε το συνομιλητή τους κατάματα χωρίς να θεωρούν ότι  κάτι κάνουν λάθος.  Ακόμα και κάποιος τους «ξεμπροστιάσει», το άτομο που έχει ψυχοπάθεια δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του , ούτε να παραδεχτεί το λάθος του, πόσο μάλλον να δείξει κάποιο αίσθημα ντροπής.

Έχουν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση

Οι ψυχοπαθείς συνήθως έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση.  Έχουν την αίσθηση ότι είναι υπεράνω όλων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση  ασθενή που νόμιζε ότι είναι η καλύτερη κολυμβήτρια στο κόσμο.

Δεν προσαρμόζoνται σε αλλαγές

Το κύριο χαρακτηριστικό της ψυχοπάθειας είναι ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν καλά σε κάποιο έργο που τους έχει ανατεθεί καθώς δεν μπορούν να «φιλτράρουν»  τις οποιαδήποτε αλλαγές προκύψουν  από την ώρα που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας το έργο που τους ανατέθηκε. Ο μέσος άνθρωπος , όταν αναλαμβάνει να κάνει κάτι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που θα φερθεί, το τι θα πει κτλ, ανάλογα με τη κατάσταση που επικρατεί. Ο ψυχοπαθής δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτό.

Είναι εγωιστές

Οι ψυχοπαθείς τείνουν να είναι αρκετά εγωιστές. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη κατάστασή τους ως «παθολογικό εγωισμό» , που πολλές φορές συνοδεύεται με έναν « παρασιτικό» τρόπο ζωής.

Δεν μπορούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον

Οι ψυχοπαθείς δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Οι ειδικοί λένε ότι οι ψυχοπαθείς δεν μπορούν να θέσουν μακροχρόνιους στόχους.

 Γίνονται βίαιοι

Είναι γεγονός ότι οι ψυχοπαθείς δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους, είναι γενικά ευερέθιστοι και μπορεί να έχουν βίαια ξεσπάσματα όταν κάποιος τους ενοχλήσει .


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Μ. Α***** ****
23:08 Κυριακή 19/01/2014
Γεια σας Θα ήθελα πολύ να με βοηθήσετε στο εξής προβλημαπριν δυο χρονια γνωρισα μεσω internet εναν άνθρωπο ο οποίος δήλωνε ψυχολόγος παιδοψυχολόγος για την ακρίβεια και κάναμε σχέσηΜε κέρδισε με την ευγένεια την καλλιέργεια και την ευαισθησία του πάτησε πάνω σε ανασφάλειες και ανάγκες δικές μου με αποτέλεσμα να τον ερωτευτώ παράφορα Για να μην μπαίνω σε λεπτομέρειες απο την αρχή της σχέσης με τρόπο έντεχνο και επιτείδιο καταφερνε να μου αποσπά σημαντικά για τη δική μου οικονομική κατάσταση ποσά με δικαιολογίες απόλυτα λογικέςΟλα αυτά εύκολα σε κάνουν να πιστεύεις ότι εχεις να κάνεις με απατεώνα όμως πρόκειται για ψυχοπαθή αναίσθητο ανάλγητο συμφεροντολόγο που χειρίζεται και χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για τους δικούς του άρρωστους σκοπούς Οι περιγραφές στο ιντερνετ για τέτοιου είδους προσωπικότητες ταιριάζουν απόλυτα στο προφιλ του κ τις ενεργειες του Αυτο που εχει κάνει το ποτηρι να ξεχυλλισει και να ειμαι εξαλλη ειναι το ότι εχει βάλει στο χέρι και κάποιο πολύ κοντινό μου πρόσωπο και του εχει αποσπασει περιπου 1500 ευρω τα οποια εκεινος δανειστηκε για να του δωσειεγω με καποιο τροπο εχω κλεισει τις εκκρεμοτητες τις οικονομικες μαζί του με φωνέςκαι απειλές αλλα πως να χειριστω τωρα το θεμα που αφορα τον δικο μου ανθρωπο εγω τυχαια το ανακαλυψα γιατι και οι δυο τηρουν σιγη ιχθύος είναι επικινδυνος άνθρωπος εχει απίστευτη πειθώ εχει προφιλ σε όλα τα κοινωνικά δικτυα και ξεγελάει τα θύματα του αναρτώντας φιλοσοφικά αποσπασματα προβαλλοντας εναν αλλο εαυτό Πως να τον χειριστω απο δω και στο εξης ώστε να παρει τα χρήματα πίσω το κοντινο μου προσωπο και ΄κατόπιν να κοψω καθε επαφη μαζί του οριστικά επίσης θα ήθελα να του κάνω καταγγελία κινδυνευει κόσμος ο τρόπος που εκφραζοταν για την ομορφια μικρων κοριτσιων με τρομάζειδεν χαρακτηριζεις νήπια 4 η 5 χρόνων με επίθετα που προσδιδεις σε ενήλικη γυναικακαι η δουλειά του έχει να κάνει με παιδια ειναι παθολογικός ψεύτης παθαινει κρίσεις πανικού ειναι υπερβολικα εσωστρεφης η υπερβολικά φλύαροςη αρρωστομανηςμου έχει αναφέρει ατομα απο τον κυκλο του σαν πεθαμένα ενω ζουν κανονικα ΥΓ αν η επαγγελματική του ιδιότητα ειναι όντως ψυχολόγος δεν ξερω κατά πόσο βοηθαει να κατανοει την καταστασή του και να διορθώνεται αν θέλει η να αποτελει ενα ακομα εργαλειο χειραγωγησης και εκμεταλλευσης ευχαριστω
ΘΕΜΙ***** ****
21:44 Τετάρτη 4/09/2013
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΑ Η ΌΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΕΙΘΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ 65 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗ ΘΥΜΑΜΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΕΝΙΩΣΑ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ Η ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΤΕ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΤΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΗΣ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΖΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΝΑ ΤΗΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ