Η 'διαδρομή' του αγωγού ΤΑΡ

7 Αυγούστου 2013

Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών  και Κοινωνικών Επιπτώσεων για τον αγωγό TAP  κατέθεσε την Τετάρτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος η Κοινοπραξία  κατασκευής και  εκμετάλλευσης του έργου. Σε αυτή μεταξύ άλλων αποτυπώνεται και η «διαδρομή» που  θα ακολουθήσει αλλά και τι θα γίνει με τις περιοχές Natura 2000 από τις οποίες  περνά.

Ο  αγωγός TAP θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους του Εβρου  και θα ακολουθεί παράλληλη διαδρομή με το υφιστάμενο δίκτυο   φυσικού αερίου ως  τη Θεσσαλονίκη, απ' όπου θα συνεχίζει βορειοδυτικά   προς τα ελληνοαλβανικά  σύνορα.

Σύμφωνα με την  προτεινόμενη όδευση, ο αγωγός θα διέλθει  από επτά  περιοχές  Natura 2000  στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές  χωρίς  διάνοιξη τάφρου  στις  διασταυρώσεις με τους ποταμούς (όπως  τεχνικές  μικροσηράγγων ή οριζόντια   κατευθυνόμενη διάτρηση).

Η εταιρία θα θέσει τη μελέτη  υπόψη των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές   από  τις οποίες διέρχεται ο  αγωγός, σε σειρά συναντήσεων που   προγραμματίζονται από  τις 16  Σεπτεμβρίου ως τις 18 Οκτωβρίου.

Το συνολικό μήκος επί ελληνικού εδάφους   είναι 543 χλμ. Περιλαμβάνει επίσης  έναν σταθμό συμπίεσης στον Εβρο και   έναν ακόμη, μελλοντικά στην περιοχή των  Σερρών εφόσον αποφασισθεί ο   διπλασιασμός της μεταφορικής ικανότητας από 10 σε  20 δισ. κυβικά μέτρα   ετησίως.

Στη μελέτη -που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- εκτός από  την όδευση του αγωγού περιλαμβάνονται και οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον  κατά τη διάρκεια  κατασκευής και λειτουργίας, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν  για την  ελαχιστοποίηση της επίδρασης στο περιβάλλον με βάση διεθνή  στάνταρντς.

Η κατασκευή του έργου στην Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει στα μέσα του 2015 και  προβλέπεται να διαρκέσει περίπου 3,5 χρόνια.

Πηγή:  www.iefimerida.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ