Τι πρέπει να κάνεις για να σταματήσει ο λόξυγκας

8 Αυγούστου 2013

Ο λόξιγκας είναι κάτι περισσότερο από ένα αντανακλαστικό. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιο συχνά μια αντίδραση σε κοινές πεπτικές διαταραχές και είναι συνήθως περισσότερο μια ενόχληση παρά οτιδήποτε άλλο. Οι μικρές αυτές, επαναλαμβανόμενες, θορυβώδεις εισπνοές αέρα, προκαλούνται από αθέλητες συστολές του διαφράγματος, οι οποίες αντιδρούν σε μια μερικώς κλειστή τραχεία συνιστούν αυτό που αποκαλούμε λόξιγκα. Ο λόξιγκας συνήθως δε διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά. Οι μικρές κρίσεις είναι απλώς μια ενόχληση, αλλά αν μια κρίση παραταθεί μπορεί να γίνει ανησυχητική, κουραστική και επώδυνη.

Εδώ θα δείτε ορισμένους τρόπους αντιμετώπισης του λόξιγκα :

  • Πιείτε νερό

Η κατάποση του νερού διακόπτει τον λόξιγκα και μπορεί να ηρεμήσει τα νεύρα. Γαργάρες με νερό μπορεί επίσης να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

  • Φάτε ζάχαρη

Η υπερφόρτωση των νευρικών απολήξεων του στόματος με μια γλυκιά αίσθηση (όπως μια κουταλιά ζάχαρη) μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του λόξιγκα .

  • Κλείστε τα αυτιά σας

Μερικοί γιατροί συστήνουν να κλείνετε με τα χέρια τα αυτιά σας για να σταματήσει ο λόξιγκας.

  • Τρώτε πιο αργά

Αν τρώτε γρήγορα,  είναι πολύ πιθανό να προκληθεί λόξιγκας. Μασήστε σκόπιμα αργά και λαμβάνοντας μικρότερες γουλιές από ποτά θα ελαχιστοποιήσετε την εισαγωγή αέρα.

  • Μην τρώτε πολύ

Η υπερφόρτωση του στομάχου με φαγητό είναι μια άλλη αιτία του λόξιγκα. Ορισμένοι ειδικοί υποθέτουν ότι ο λόξιγκας είναι τρόπος του σώματός σας να σας πει να σταματήσετε τρώτε  τόσο γιατί το πεπτικό σας σύστημα δεν έχει το χρόνο να επεξεργαστεί όλα τα τρόφιμα που τρώτε.

  • Αποφύγετε πικάντικες τροφές

Ορισμένα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό της βλεννογόνου του οισοφάγου και του στομάχου. Αν δεν θέλετε να έχετε λόξιγκα καλό είναι να αποφεύγετε τις καυτερές πιπεριές.

  •  Ποτό με μέτρο

Όπως τα μπαχαρικά έτσι και τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν έναν  ταυτόχρονο ερεθισμό του οισοφάγου και του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα διατροφής.

  • Κρατήστε την αναπνοή σας

Κρατήστε τη μύτη σας και κλείστε το στόμα σας  για όσο χρονικό διάστημα μπορείτε ή μέχρι να καταλάβετε ότι έχει σταματήσει ο  λόξιγκας.

  •  Πάρτε ένα αντιόξινο χάπι

Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, αν επιλέξετε ένα χάπι  που περιέχει μαγνήσιο, δεδομένου ότι  μειώνεται ο ερεθισμός.

 

Αν ο λόξυγκας συνεχιστεί για περισσότερες από λίγες ώρες, ζητήστε ιατρική συμβουλή.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...