Ο γάμος προστατεύει τον άνδρα από καρκίνο;

9 Αυγούστου 2013

Ο γάμος προστατεύει τον άνδρα από τον καρκίνο

Είναι αρκετά εύκολο να καταλάβουμε τη σχέση του στρες, της κατάθλιψης, του κοινωνικού αποκλεισμού και της καρδιοπάθειας με το πώς ένας καλός γάμος μπορεί να προστατέψει την καρδιά. Μπορεί όμως να προστατεύσει και από τον καρκίνο; 

Από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο γάμος μειώνει γενικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Κι όμως ο γάμος μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μία έρευνα σε 27.779 περιπτώσεις καρκίνου βρήκε πως οι ανύπαντροι ήταν πιθανότερο να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου όταν τους έγινε η διάγνωση σε σχέση με τους παντρεμένους. Οι ανύπαντροι ασθενείς λάμβαναν λιγότερο θεραπεία σε σχέση με τους παντρεμένους ασθενείς, όμως ακόμα και σε όσους λάμβαναν θεραπεία για τον καρκίνο, ο γάμος συνδεόταν  με την καλύτερη επιβίωση. Οι ασθενείς που είναι σε καλό γάμο όταν τους γίνεται διάγνωση έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από τους ασθενείς που είναι χωρισμένοι την περίοδο της διάγνωσης.

Ο καρκίνος του προστάτη απασχολεί πολύ τους άνδρες. Για να εντοπίσουν πώς ο γάμος επηρεάζει την επιβίωση, οι επιστήμονες παρατήρησαν 143.063 άνδρες που είχαν την ασθένεια. Σε μια περίοδο 17 ετών, οι παντρεμένοι άνδρες έζησαν πολύ περισσότερο (κατά μέσο όρο 69 μήνες) από τους χωρισμένους και τους χήρους ασθενείς (38 μήνες). Οι άνδρες που δεν είχαν ποτέ παντρευτεί είχαν ένα ενδιάμεσο μέσο όρο επιβίωσης (49 μήνες). Και ερευνητές από το Harvard και το UCLA έχουν εντοπίσει παρόμοια οφέλη για την επιβίωση των παντρεμένων ασθενών με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, μια κυρίως ανδρική ασθένεια.

 

Πηγή: health.harvard.edu


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ