Σνόουντεν: Πρώτος στόχος των ΗΠΑ ήταν η ΕΕ

11 Αυγούστου 2013

Ενα ακόμη έγγραφο φωτιά έρχεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στις ούτως ή άλλως πληγωμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς, φαίνεται πως η ΕΕ ήταν στόχος παρακολούθησης κατά προτεραιότητα.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα του Ερικ Σνόουντεν τονίζει ότι σε μια ανασκόπηση της NSA του Απριλίου τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης , του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής σταθερότητας βρίσκονται μεταξύ των στόχων κατά προτεραιότητα της παρακολούθησης.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε δημιουργήσει μια κλίμακα από το 1 («πλέον υψηλού ενδιαφέροντος») ως το 5 («ασθενούς ενδιαφέροντος»), στην οποία τα τρία αυτά θέματα κατατάσσονταν στο 3, συνεχίζει το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι συμβουλεύτηκε τα έγγραφα του Σνόουντεν.

Αντιθέτως τα θέματα που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες, την ενεργειακή ασφάλεια και τα θέματα διατροφής δεν κρίνονταν ως μεγάλης προτεραιότητας, καθώς κατατάσσονταν στην βαθμίδα 5 της κλίμακας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεταξύ των χωρών που αποτελούσαν στόχο του προγράμματος παρακολουθήσεων της NSA, η Γερμανία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Γαλλία και την Ιαπωνία, αλλά προηγείται της Ιταλίας και της Ισπανίας, προσθέτει το Spiegel.

Προτεραιότητα δίδεται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, σε αυτά της οικονομικής σταθερότητας και στους κινδύνους για τα δημοσιονομικά, τα οποία κατατάσσονται στην βαθμίδα 3 της κλίμακας προτεραιότητας, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.Πηγή: www.iefimerida.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ