Μου καθυστερούν την έγκριση φαρμάκου από τον ΕΟΠΠΥ: Κινδυνεύω;

13 Αυγούστου 2013

Αναγνώστρια μας ρωτά :  Παρακαλώ ενημερώστε με αν είναι σοβαρό πρόβλημα η παράλειψη μιας ένεσης lucentis  . Ο ασθενής έχει κάνει την πρώτη ένεση την 01.06.13 και θα κάνει την δεύτερη  περίπου στις 20.08.13 και αυτό λόγο καθυστέρησης στην έγκριση του φαρμάκου από τον ΕΟΠΥΥ.

 

 

Απαντά ο  χειρουργός οφθαλμίατρος, Γιάννης Δατσέρης

Όταν γίνεται η έγχυση του φαρμάκου lucentis υπάρχει βελτίωση του ασθενούς, σε περίπτωση όμως που καθυστερήσει η έγχυση υπάρχει περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Η χρήση του φαρμάκου lucentis γίνεται όταν υπάρχει ζαχαρώδης διαβήτης, απόφραξη φλέβας ή εκφύλιση. Οι εγχύσεις με το φάρμακο lucentis  γίνονται ανά 4 εβδομάδες. Αν για κάποιο λόγο υπάρξει καθυστέρηση για λόγους γραφειοκρατικούς της πολιτείας η χορήγηση του φαρμάκου, θα πρέπει απλά να γίνει μια εξέταση OCP και βυθοσκόπηση από τον θεράποντα οφθαλμίατρο προκειμένου  να γνωρίζουμε  σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ασθενής τη στιγμή που θα κάνει την δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη δόση του φαρμάκου.

Υπάρχει η δυνατότητα όμως ο γιατρός  να αντικαταστήσει το φάρμακο lucentis με κάποιο άλλο φάρμακο το οποίο δεν έχει πάρει έγκριση από το κράτος εδώ στην Ελλάδα αλλά χρησιμοποιείτε παγκοσμίως και να έχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Β ΠΑ***** ****
13:40 Πέμπτη 10/10/2013
Καλησπέρα Ο συζυγός μου έκανε ήδη 3 ενέσεις Lucentis Σε πόσο χρονικό διάστημα περίπου μετά την 3η ένεση θα δει υπαρκτά αποτελέσματα Πόσος χρόνος χρειάζεται να δουλέψει το φάρμακο αυτό στον οργανισμό Εάν ο γιατρός συστήσει περαιτέρω ενέσεις μέχρι πόσες μπορεί να κάνει ο ασθενής Σας ευχαριστώ πολύ
Β ΠΑ***** ****
13:30 Πέμπτη 10/10/2013
Καλησπέρα Ο σύζυγός μου έκανε ήδη 3 ενέσεις Lucentis Σε πόσο χρονικό διάστημα μετά την 3η ένεση θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα πόσο χρόνο χρειάζεται να δουλέψει το φάρμακο στον οργανισμό Εάν ο γιατρός συστήσει να συνεχίσει την θεραπεία μέχρι πόσες ενέσεις ακόμη είναι ασφαλής ο ασθενής Σας ευχαριστώ πόλύ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ