Σκάνδαλο ΙΚΑ: «Αρπαξαν» 11 εκ. ευρώ αλλά παραμένουν ελεύθεροι

15 Αυγούστου 2013

Οι διακόσιοι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας δεν έχουν ελεγχθεί δικαστικώς, αφού κανείς από τη Δικαιοσύνη δεν τους κάλεσε και έτσι ιδιώτες που φέρεται να είχαν ενεργό συμμετοχή στο μεγάλο κόλπο των πέντε γυναικών-διευθυντικών στελεχών του ΙΚΑ Καλλιθέας και να εμφανίζονταν ως... ψευτοασθενείς ή κατά φαντασία έγκυες προκειμένου να υφαρπάζονται επιδόματα συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ δεν κλήθηκαν να λογοδοτήσουν.

Οπως αναφέρει το ΒΗΜΑ λίγα 24ωρα μετά την διαπίστωση ότι οδεύουν προς αποφυλάκιση, λόγω παρέλευσης του 18μήνου, οι επτά κατηγορούμενοι -πέντε γυναίκες υπάλληλοι και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών- για την υπεξαίρεση 11 εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώνεται ότι κινδυνεύουν με πλήρη ατιμωρησία και οι ιδιώτες που είχαν «ενταχθεί» στο κύκλωμα και έπαιρναν μερίδιο από τα υπεξαιρεθέντα ποσά.

Σύμφωνα με το τελικό δικαστικό πόρισμα, δόθηκαν 7.991 παροχές προς συνολικά 1.213 δικαιούχους, πολλοί από τους οποίους ήταν ανύπαρκτα πρόσωπα ή δεν υπήρχε τήρηση παραστατικών. Όπως προέκυψε από την περαιτέρω ανάλυση, στο μεγάλο κόλπο συμμετείχαν συνολικά 200 άτομα, πολλοί από τους οποίους ήταν στενοί και μακρινοί συγγενείς των κατηγορουμένων υπαλλήλων αλλά και άτομα που γνώριζαν τυχαία σε διάφορες καθημερινές κινήσεις τους ή κοινωνικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα στα άλλα αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε «στρατολόγηση» ιδιωτών, για να συμμετέχουν στο κύκλωμα, και σε... ινστιτούτο αδυνατίσματος όπου ήσαν τακτικές πελάτισσες διευθυντικά στελέχη του ΙΚΑ Καλλιθέας. Από την έρευνα προέκυψαν ότι υπήρχαν άτομα που πήραν 40-80 ψευτοεπιδόματα, λαμβάνοντας ένα σημαντικό ποσοστό από τα κέρδη ως «δώρο» για την συμμετοχή στην απάτη.Πηγή: www.iefimerida.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ