Κυκλοθυμική διαταραχή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Το βασικό χαρακτηριστικό της Κυκλοθυμικής Διαταραχής είναι μια χρόνια κάτασταση διαταραχής της διάθεσης που παρουσιάζει συνεχώς διακυμάνσεις.

Η ασταθής διάθεση μπορεί να διαρκεί ήμερες, εβδομάδες ή μήνες. Εναλλάσσονται η κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα, η χαρά και η σχετικά φυσιολογική διάθεση. Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για απρόβλεπτες μεταβολές της ενεργητικότητας, ασαφή σωματικά ενοχλήματα και για εποχιακό μοτίβο των διακυμάνσεων της διάθεσης, όπως είναι η κατάθλιψη τον χειμώνα.

Η κυκλοθυμία είναι σημάδι ότι είσαι διπολικός;

Στο ένα τρίτο τουλάχιστον των περιπτώσεων, πριν από την έναρξη της διπολικής διαταραχής Ι ή II προηγείται κυκλοθυμία. Για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 ετών (1 έτους για παιδιά και εφήβους), παρατηρούνται πολυάριθμες περίοδοι με υπομανιακά συμπτώματα και πολυάριθμες περίοδοι με καταθλιπτικά συμπτώματα. Δεν φτάνουν όμως, ποτέ να συμπληρώσουν τα κριτήρια για Μανιακό ή Μείζων Καταθλιπτικό επεισόδιο.

dipoliki diataraxi

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτών των 2 χρόνων (1 χρόνου για παιδιά και εφήβους) ποτέ το άτομο δεν ήταν ελεύθερο των παραπάνω συμπτωμάτων για περισσότερο από 2 μήνες την φορά. Τα συμπτώματα δεν οφείλονται στα άμεσα φυσιολογικά αποτελέσματα της δράσης μιας ουσίας, όπως των ναρκωτικών και των φαρμάκων, ή μιας γενικής ιατρικής κατάστασης, όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

Πότε εμφανίζεται η διαταραχή;

Προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική ενόχληση ή έκπτωση στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας. Η έκπτωση αυτή οφείλεται στις συνεχώς επαναλαμβανόμενες απρόβλεπτες κυκλικές αλλαγές της διάθεσης που κάνουν το άτομο να φαίνεται ασυνεπές, απρόβλεπτο, οξύθυμο, κακόκεφο και αναξιόπιστο.

Η συχνότητα της διαταραχής στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται μεταξύ 0,4% και 1%. Συνήθως αρχίζει νωρίς στην εφηβεία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής και είναι εξίσου συχνή σε άντρες και σε γυναίκες. Ίσως αποτελεί μια ιδιοσυγκρασιακή προδιάθεση για άλλες διαταραχές της διάθεσης και ειδικά διπολικές διαταραχές.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διπολική διαταραχή: Πόσο ωφέλιμη είναι η θεραπεία με το… ηλεκτροσόκ;

Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν να κάνουν οικογένεια;

Διπολική διαταραχή: Πώς είναι να αγαπάς κάποιον με μανιοκατάθλιψη;

Πώς μεγάλωσα πλάι σε μία μητέρα με διπολική διαταραχή;

Διπολική διαταραχή και κληρονομικότητα: Ο αδελφός του συντρόφου μου είναι διπολικός. Πρέπει να ανησυχώ;

Σχετικά άρθρα