Τι μπορεί να συμβαίνει όταν δεν εμφανίζεται περίοδος στις γυναίκες

19 Αυγούστου 2013

Ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «την απουσία περιόδου» είναι αμηνόρροια. Οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν περίοδο πριν από την εφηβεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μετά την εμμηνόπαυση.

Υπάρχουν δύο τύποι αμηνόρροιας: πρωτογενής και δευτερογενής αμηνόρροια. Η πρωτογενής αμηνόρροια είναι όταν μια νεαρή γυναίκα δεν είχε την πρώτη περίοδο της πριν από την ηλικία των 16. Η δευτερογενής αμηνόρροια είναι όταν μια γυναίκα έχει κανονική περίοδο η οποία σταματάει ξαφνικά για τρεις ή περισσότερους μήνες.

Τι προκαλεί αμηνόρροια;

Η αμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στα όργανα, στους αδένες αλλά  και στις ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.

Πιθανές αιτίες της πρωτογενούς αμηνόρροιας περιλαμβάνουν:

Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) ή στην υπόφυση (ένας αδένας στον εγκέφαλο που κάνει ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση)

Κακόμορφα αναπαραγωγικά όργανα

Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της πρωτογενούς αμηνόρροιας δεν είναι γνωστή.

Κοινές αιτίες δευτερογενούς αμηνόρροιας  περιλαμβάνουν:

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

Εμμηνόπαυση

Στρες

Κακή διατροφή

Κατάθλιψη

Απότομη απώλεια βάρους

Η υπερβολική άσκηση

Ορμονικές διαταραχές που οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα

Οι όγκοι των ωοθηκών ή του εγκεφάλου (σπάνια)

 Ποια είναι η θεραπεία για την αμηνόρροια;

Η θεραπεία τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς αμηνόρροιας προσδιορίζεται από την ακριβή αιτία της αμηνόρροιας. Θεραπευτικοί στόχοι μπορεί να είναι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ορμονικής ανισορροπίας, για τη δημιουργία έμμηνο ρύση, την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με την αμηνόρροια.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες γενετικές ή ανατομικές ανωμαλίες είναι η αιτία της αμηνόρροιας  η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί για να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από θεραπείες που μειώνουν το επίπεδο ή τη δραστηριότητα των ανδρικών ορμονώ.

Ενώ πολλές εταιρείες έχουν διαθέσει στο εμπόριο διάφορες φυτικές θεραπείες για την αμηνόρροια, για καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα. Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια φυσική ή εναλλακτική  θεραπεία για την αμηνόρροια, είναι συνετό να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Ειρή***** ****
17:06 Πέμπτη 14/11/2013
ανησυχώ και φοβάμαι διότι η τελευταία φορά που είχα περίοδο ήταν πριν 2 μήνεςμου ήρθε περίοδος 29 Αυγούστου μέχρι 3 Σεπτέμβρη περίμενα την επόμενη στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη αλλά έκανα κάποια κρύα ντουζ κ προφανώς την έκοψα γύρω στις 28 Οκτώβρη είχα για κανα 2 μέρες καφέ υγρά όπως αυτά τα υπολείμματα στο τέλος κάθε περιόδουέχει πρηστεί η κοιλιά μουπονάει η μέση μου κ αγχώνομαι καθημερινά γιατί ακόμα δεν έχω αδιαθετήσει κανονικά και για πολλά άλλα πράγματα όπως για τα μαθήματά μου στη σχολήδεν έχω σταθερό κύκλο ως τώρα κ θέλω να σταθεροποιηθεί αφού από το προηγούμενο καλοκαίρι έχω σεξουαλική επαφή με το αγόρι μουέχω κανονίσει να κάνω τεστ παπ τον επόμενο μήνα όταν επιστρέψω στον τόπο μου γιατί τώρα είμαι ακόμα στην πόλη που φοιτώ τι μπορεί να μου συμβαίνει και έχω πρηστεί αλλά δεν έχω περίοδο
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Philip Sidney
Η Σκέψη της ημέρας
Philip Sidney
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....