Χάος στη Γερμανία προκαλεί το ελληνικό χρέος

21 Αυγούστου 2013

Ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ένα ενδεχόμενο για το οποίο έκανε χθες λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδαSueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες της.


Διαψεύδει το Βερολίνο τις πληροφορίες για νέο πρόγραμμα


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι συζητείται να διατεθούν στην Ελλάδα πρόσθετοι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Με τα χρήματα αυτά, θα μπορούσε η Ελλάδα να τονώσει την οικονομία της και ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν πόροι από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της, αναφέρει η εφημερίδα. 

Πηγές που μετέχουν σε διαπραγματεύσεις, προσθέτει το δημοσίευμα, δήλωναν ότι στην περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας η μόνη εναλλακτική λύση που απομένει είναι «πραγματικές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ή τον προϋπολογισμό των εταίρων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν τίθεται στην πραγματικότητα θέμα νέων δανείων προς την Ελλάδα, καθώς με αυτά θα αυξανόταν περαιτέρω το ήδη πολύ υψηλό επίπεδο του χρέους της. 

Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο αναφέρουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το τρίτο πακέτο θα είναι από πλευράς μεγέθους πολύ χαμηλότερο σε σχέση τα δύο πρώτα. «Επίσης, οι όροι για τις μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο αυστηροί, επειδή η Ελλάδα έχει ήδη εισαγάγει ένα σημαντικό μέρος των αναγκαίων αλλαγών», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. Ο σκοπός είναι να διευκολυνθεί όσο είναι δυνατόν περισσότερο η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει, η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει από το 2015 στις αγορές για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών της αναγκών και την εξυπηρέτηση του χρέους της. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, σχεδόν όλοι οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ