Γιατί μπορεί να έχω αίμα στα κόπρανα;

21 Αυγούστου 2013

Γενικώς,  το αίμα στα κόπρανα δείχνει ότι υπάρχει αιμορραγία κάπου στο παχύ έντερο. Το χρώμα του αίματος μπορεί να είναι μια ένδειξη για το πού υπάρχει αιμορραγία. Αν και ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν ευθύνεται  σε όλες τις περιπτώσεις (η αιτία θα μπορούσε να είναι  λιγότερο σοβαρή), αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι ένα σημάδι της ασθένειας. Εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγνωσθεί σε πρώιμα στάδια, τα ποσοστά επιβίωσης είναι πάνω από το 90%.

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι έντονο κόκκινο, σκούρο ή μαύρο  και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και περαιτέρω εξέταση  από το γιατρό σας.

Η εμφάνιση σκουρόχρωμων κοπράνων δεν είναι απαραίτητο να σας ανησυχήσει καθώς η κατανάλωση συμπληρωμάτων σιδήρου,  παντζαριών ή βατόμουρων είναι πιθανό να προκαλέσει αλλοίωση του χρώματος των κοπράνων.

Γιατί έχω αίμα στα κόπρανα;

Οι πιο κοινές αιτίες του ορατού αίματος στα κόπρανα είναι η εκκολπωματίτιδα και οι αιμορροΐδες. Άλλες συνθήκες και καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα περιλαμβάνουν:

• καρκίνο του παχέος εντέρου

• μη-καρκινικές νεοπλασίες, όπως πολύποδες

• εντερικές λοιμώξεις, που μπορεί να προκληθούν  από τροφικά παθογόνα, όπως η σαλμονέλα και Ε. coli

• φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα)

• κάποιο πρόσφατο τραύμα, για παράδειγμα, αίμα στα κόπρανα μπορεί να εμφανιστεί μετά την κολονοσκόπηση ή την εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση  (διαρκεί μόνο 1-2 ημέρες)

• έλλειψη ροή του αίματος προς τα έντερα, με αποτέλεσμα την ισχαιμία του εντέρου

• Η χρήση  μη στεροειδών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή αλλαγές στο χρώμα, τη συνέπεια, ή τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου σας. Εύκολα ιάσιμες παθήσεις όπως αιμορροΐδες μπορεί να είναι η αιτία, αλλά επιβάλλεται να κάνετε περαιτέρω έλεγχο και εξετάσεις.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΚΩΝΣ***** ****
00:43 Σάββατο 17/05/2014
Εχω παρατηρησει τελευταια εδω και45 μηνες οτι ορισμενες φορες οταν θελω να παω για εκκενωση με κοβει πολυ η κοιλια μου και γινεται σε μορφη διαρροιας τι μπορει να σημαινει αυτο
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ