Ψάρι στο φούρνο, με ελιές και πατάτες

22 Αυγούστου 2013

Σας προτείνουμε μία καλοκαιρινή συνταγή, ψάρι στο φούρνο με ελιές και πατάτες. 


Υλικά για 4 άτομα

3-4 πατάτες μεγάλες, κομμένες σε λεπτές φέτες

2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/2 κιλό ντομάτες γινωμένες, σφιχτές, κομμένες σε κυβάκια

30 ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι, ξεπλυμένες σε τρεχούμενο χλιαρό νερό, στραγγισμένες και κομμένες σε φετάκια

1/2-1 κ. σούπας μπούκοβο ή μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 κ. σούπας θρούμπι ή φρέσκια μαντζουράνα 

1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό 

1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1/2 κιλό πεσκανδρίτσα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια ή φέτες ή φιλέτα άλλου καλού ψαριού με σφιχτή σάρκα

 

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλτε σε ταψάκι πυρέξ ή πήλινο τις πατάτες, και ανακατέψτε με 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Βάλτε στο φούρνο να ψηθούν για 20-25 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Στο μεταξύ, φτιάξτε τη σάλτσα. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, μόλις μαλακώσουν, προσθέστε το σκόρδο. Ανακατέψτε 2-3 φορές και προσθέστε την ντομάτα και τις ελιές. Βράστε 2-3 λεπτά και βάλτε το μπούκοβο ή μπόλικο πιπέρι, το θρούμπι (ή τη μαντζουράνα) καθώς και το κρασί. Μόλις πάρει μια δυο βράσεις, κατεβάστε από τη φωτιά και δοκιμάστε για να διορθώσετε τη γεύση. Ανακατέψτε και το μαϊντανό στη σάλτσα, κρατώντας 2 κουταλιές για να στολίσετε. Βγάλτε το ταψί με τις πατάτες από το φούρνο και πάνω στις πατάτες αδειάστε 1-2 κουταλιές σάλτσα. Τοποθετήστε τις φέτες ή τα φιλέτα του ψαριού πάνω στις πατάτες, περιχύστε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήστε για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι το ψάρι να μαλακώσει, ανοίγοντας το φούρνο συχνά, και περιχύνοντας το φαγητό με τη σάλτσα του. Αφήστε 10 λεπτά να κρυώσει, ρίξτε από πάνω τον υπόλοιπο μαϊντανό, και σερβίρεται το ψάρι με τις πατάτες ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.   

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ